Facebook Pixel
Historier från Dalarna

Dalarnas landskapsväsen Skogsrå

Historier från Dalarna
Historier från Dalarna

Varje skog innehaver ett rå. En rådare som styr över dess invånare, djur som människa. Rondan, Skogssnuvan, Landan och Bestan – kärt barn har många namn. Mest känd är hon dock under epitetet Skogsrå. Skogsrået är ett av våra folkkäraste men också mest skrämmande väsen. Många är de män som har fallit för hennes erotiska lockelser. Skogsfrun är vacker som en dröm men så fort hon vänder baksidan till ser hennes tilltänkta offer att ryggen är ihålig, påminner om en gammal trädstubbe eller att hon bär på en svans.

1908 introducerades begreppet Sveriges landskapsblommor, vilket under årens lopp udvidgats med landskapsdjur, landskapsstenar och landskapssvampar. För att lyfta fram Sveriges rika, andliga, immateriella kulturarvet tog folklivsforskare Ebbe Schön 2008 fram idén om landskapsväsen. Dalarna fick Råndan.

I Historier från Dalarna balanserar berättelsen mellan Vidskepelse och Verklighet. I historierna får vi möta farliga väsen och kallblodiga mördare, men också lära oss mer om äldre tiders folktro och skrock. Vissa avsnitt är ren och klar, faktisk historia, medan andra för oss in i ett magiskt gränsland där sanningen inte alltid är vad den ser ut att vara.

Stöd oss gärna i vårt arbete med podden. SWISH 1235672431

Historier från Dalarna finns också på Facebook och Instagram

Har du en historia du vill få uppläst i podden eller förslag på tema? Mejla oss på kontakta@historierfrandalarna.se

Vill du köpa reklam i podden? Ring 0739937451 eller maila på kontakta@historierfrandalarna.se

Foto: Robert Fors Layout: Thomas Evensson Manus: Robert Fors

Följ gärna vår systerpodd Historier från Hälsingland. Den hittar du där poddar finns.

Historier från Dalarna
Not playing