Facebook Pixel
P3 Musikdokumentär

Marilyn Manson - berättelsen om hur Amerikas antikrist till slut blev cancelled

P3 Musikdokumentär
P3 Musikdokumentär

Han är en av USA:s allra mest kontroversiella rockstjärnor, vars artisteri i decennier retat gallfeber på konservativa, men som i år plötsligt blev cancelled av en helt annan anledning.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Det råder fullständig panik inne på Columbine High School i den lilla staden Littleton, strax utanför Denver. Vad som började som en helt vanlig tisdag i slutet av vårterminen 1999 har utvecklats till USA:s blodigaste skolskjutning ditintills. Tolv elever och en lärare dödas av två andra elever, som avslutar massakern med att ta sina egna liv.

Dådet skakar om hela landet och frågan som alla vill ha svar på är varför? Vad var det som drev två till synes helt vanliga tonårskillar att döda sina skolkamrater.

Efter att felaktiga rykten sprids om att skyttarna ska ha varit Marilyn Manson-fans tvekar moralkonservativa grupper inte en sekund på att lägga skulden på den provokative skräckrockaren. De menar att hans våldsamma texter inspirerat skyttarna och att han bär ett personligt ansvar för massakern.

Marilyn Manson är vid det här laget på väg att bli en av USA:s största rockstjärnor och trots att hans karriär bara är några år gammal är det inte första gången den svarthåriga och vitsminkade skräckrockaren är inblandad i en skandal. Och det ska visa sig att det inte heller kommer att bli den sista.

P3 Musikdokumentär om Marilyn Manson handlar om en artist som gör allt för att chocka omvärlden med sitt artisteri, protesterna han möter och hur det till slut blir hans privatliv som får honom på fall.

Medverkande: Sofia Bergström, Ellen Greider och John Andersson.

Dokumentären är gjord av Joanna Korbutiak år 2021.
Producent är Hanna Frelin
Exekutiv producent Anna Johannessen
Tekniker är Fredrik Nilsson
P3 Musikdokumentär görs av Tredje Statsmakten Media

Marilyn Mansons självbiografi Den långa hårda vägen ut ur helvetet från 1998, som han skrev tillsammans med Neil Strauss, har varit en viktig källa till dokumentären.

Ljudklippen i dokumentären kommer från: Bowling for Columbine, Haunted by Columbine Retro Report Documentary The New York Times, Phil Donahue Show, CNN Entertainment Weekly, Larry King Now och Entertainment tonight. Nyhetssändningar från ABC 7, NBC, WTVR och CBS. Youtubekontona Roll Call, Nightscare3mations, ALICE Training, Mark Zep och Walé.

P3 Musikdokumentär
Not playing