Facebook Pixel
RumSnak

Episode 39: Ny teori vender op og ned på vores forståelse af universet

RumSnak
RumSnak
Eksistensen af mørkt stof og mørk energi er stadig noget af et mysterie for forskerne. Vi kan ikke se det eller røre ved det, og grundlæggende forstår vi det ikke.
Alligevel består universet ifølge den gængse opfattelse af 5 procent almindelige partikler, 25 procent mørkt stof og 70 procent mørk energi.
Men nu foreslår en dansk forsker en helt alternativ model, som måske kan fjerne behovet for den mystiske mørke energi.
I KU-forskernes nye model har de 25 procent mørkt stof fået nogle særlige magnetiske egenskaber, som gør de 70 procent mørk energi overflødig.
Vi taler med lektor Steen Harle Hansen fra Niels Bohr Institutet på Københavns Universitet om hans teori, og om hvordan den også i løbet af af sommeren er blevet yderligere tilpasset – og stadig giver mening i forhold til de observationer vi kan gøre os af universet.
Der er også plads til nyheder om Hubble-teleskopet og endnu en luft-lækage på ISS, og så er der masser af nyt fra RumSnaks eget univers.
LINKS
NYHEDER
Ny lækage på ISS (https://www.spacedaily.com/reports/Russian_cosmonauts_to_track_air_leaks_with_vibration_sensors_999.html)
Slim-organismer er de nyeste besøgende på ISS (https://www.spacedaily.com/reports/Blobs_in_space_Slime_mould_to_blast_off_for_ISS_experiment_999.html)
Hubble-teleskopet er ved at være oppe i gear igen (https://arstechnica.com/science/2021/07/nasa-successfully-switches-the-hubble-to-backup-hardware/)
James Webb-teleskopet nærmer sig launch (https://www.spacedaily.com/reports/Webb_completes_testing_and_prepares_for_trip_to_Europes_Spaceport_999.html)
Bogen om SpaceX: “Liftoff: Elon Musk and the Desperate Early Days That Launched SpaceX” (2021) (https://www.saxo.com/dk/liftoff_eric-berger_paperback_9780008445638), af Eric Berger
RumSnaks webbutik (stadig under opbygning) (https://rumsnak.myshopify.com)
MØRKT STOF OG MØRK ENERGI
Tidligere RumSnak om mørkt stof:
Ep 15, med Steen Harle Hansen (https://rumsnak.fireside.fm/15)
Ep 35 med Sarah Pearson (https://rumsnak.fireside.fm/35)
Steen Harle Hansen på DARK, NBI (https://nbi.ku.dk/ansatte/?pure=da/persons/94130)
Den oprindelige artikel med en alternativ forklaring på universets stigende acceleration (af Karoline Loeve, Kristine Simone Nielsen og Steen H. Hansen) kan læses her som pdf (https://arxiv.org/pdf/2102.07792.pdf)
RumSnak
Not playing