Facebook Pixel
Filmnørdens Hjørne

Podcast 213 (Den om kristendom på film...)

Filmnørdens Hjørne
Filmnørdens Hjørne

Hjørnet pakkede det mobile studie og drog så langt mod vest i Danmark, som en Kjøwenhauner kan komme, uden at få våde tæer. Målet var at optage en ganske særlig episode med to ganske særlige gæster: Christian Thomsen og Peter Palmqvist Skjøtt Povlsen. De er to enormt gæve jyder, store filmnørder, dedikerede Filmnørdens Hjørne-fans og - i modsætning til Hjørnets hygge-ateistiske redaktør, Casper - kristne. Sammen har vi nu optaget episoden Den om kristendom på film….

Christian og Casper har i næsten tre år diskuteret muligheden for en episode med kristendom og filmnørderi som omdrejningspunkt, med udgangspunkt i netop Christians religiøse overbevisning. Det er svært at forklare kort og præcist, hvorfor vi synes det var en god idé. Til gengæld var det enormt let at finde grunde til IKKE at optage den. Først og fremmest er det nærmest uundgåeligt at udstille os selv og vores fordomme, uvidenhed og meget personlige livs- og verdensanskuelser. Dernæst kan vi utroligt let komme til at træde både hinanden og jer lyttere over tæerne, for vi er jo ikke ukritiske til hverken film eller hinanden. Allerede nu sidder flere af jer måske og tænker, at kristendom, Jesus-snak og livsfilosofi ikke hører hjemme i en filmpodcast. Måske har I ret. Vi var ærlig talt i tvivl.

Christian er født og opvokset i Hvide Sande - en afsidesliggende egn af Danmark, hvor kristendommen nærmest er furet ind i landskabet gennem århundreder. Det virkede helt forkert ikke at optage episoden her. Egentlig skulle en lokal filmnørdet præst have været tredje mand på episoden, men han nåede at flytte sidste år. Af uransagelige årsager endte en bekendt med at anbefale at Christian i stedet inviterede en kristen filmnørd ved navn Peter fra Århus. Hvad han ikke vidste var, at Peter var med på scenen sammen med Casper og Nikolaj Tarp ved Århus Festuge, da Hjørnet optog Den om filmfællesskaber. Christian inviterede med andre ord en hardcore Hjørnefan, uden at ane det.

Denne halvhellige treenighed har nu optaget en episk episode. Episke som i Cecil B. Demille-episk! Godt fire og en halv times samtale, der snørkler sig rundt om store emner som kristne film, Bibelfortællinger, tro, eksistens, livsværdier og den menneskelige essens af en filmoplevelse.

Højtragende? You bet!
Højhellig? Ind i mellem.
Ærlig og nysgerrig? 100%!

Ja, det er en episode, der varer 4½ time, hvilket nok skræmmer en del væk, men det var så helstøbt en oplevelse, vi fik fanget, at den bare skal ha’ lov at stå som den er. Og døren er hermed åbnet på klem for flere episoder af samme slags, for selvom det ikke er ufarligt, hvad kan der så ikke komme ud af at tage en snak om jødedom på film? Islam? Buddhisme? Osv. Vi håber i hvert fald, at I vil tage imod denne episode med åbne ører.

Med venlig hilsen og glædelig jul,
Christian, Peter & Casper

Filmnørdens Hjørne
Ei soiteta