Facebook Pixel
Grunnstoffene

Bonusepisode - Kritiske Grunnstoffer

Grunnstoffene
Grunnstoffene

Alt vi omgir oss med er laget av grunnstoffene, og uten tilgang på dem er det ikke stort vi kan gjøre. Og det er særlig noen av disse som er av kritisk eller strategisk betydning for våre liv, som f.eks alle de avanserte komponentene man finner i enhver smarttelefon eller elbil.

Hva betyr det at et grunnstoff er "kritisk"? Hvilke grunnstoffer er det snakk om? Produserer vi noe av dette i Norge? Og hva kan vi gjøre for å håndtere denne risikoen?

EU kom akkurat ut med en oppdatert liste med kritiske grunnstoffer (råmaterialer) som vi diskuterer i denne ekstraepisoden, tatt opp live på Eyde-dagen 29 November.

European Critical Raw Materials Act (europa.eu)

Og så prøver Birte seg på et nytt eksperiment - hvor mange kritiske grunnstoffer kan hun finne?

Gjestene i denne episoden er:

  • Ådne Tveit fra Refacture som jobber med ny teknologiutvikling for å separere grunnstoffer på en mer effektiv måte slik at det kan gjøre urban mining mer effektivt (Refacture – Molecular Recycling).
  • Aud Nina Wærnes fra Sintef, der hun blant annet har ledet et forskningssenter innen metallproduksjon og har jobbet mye med kritiske grunnstoffer som Silisium og andre ferrolegeringer (Metal Production - NTNU).

Bli med oss på vår vimsete reise gjennom det periodiske system der vi får nerdet fra oss og gravd oss dypt ned i hvert enkelt grunnstoff, men på et nivå som alle skal kunne forstå. Med oss på reisen har vi eksperter som kan mer enn de fleste om de ulike grunnstoffene og hjelper oss å skjønne litt mer av det vi alle er lagd av. Vi er Gunstein Skomedal (materialteknolog UiA), Ole Martin Løvvik (fysiker, UiO/Sintef) og Birte Runde (journalist i Eyde-klyngen).

Har du forslag til grunnstoff vi bør snakke om, gjester/eksperter vi bør invitere eller besøke, eller morsomme fakta og historier om et grunnstoff? Eller har du innspill til lyd, form, innhold eller annet? Send oss gjerne tilbakemelding på gunstein.skomedal@uia.no.

Grunnstoffene
Ei soiteta