Facebook Pixel
Grunnstoffene

Ytterbium - og den svenske grunnstoffhovedstaden

Grunnstoffene
Grunnstoffene

Hvordan får grunnstoffene sine navn, og hvem får lov til å navngi dem? Og hvorfor er det så mange svensker i rekken over grunnstoffenes oppdagere? I denne episoden dykker vi ned i grunnstoffet Ytterbium- og til grunnstoffhovedstaden Ytterby. Ingen andre steder i verden kan skryte av såpass mange grunnstoffoppdagelser på ett sted. 

Vi har journalist og grunnstoffbok-forfatter, Eivind Torgersen, på besøk. Som fikk sans for det periodiske systemet da han skulle hjelpe sønnen med leksene. Systemet fasinerte ham, og dette ble starten på en reise i grunnstoffene som resulterte i boken "Genier, sjarlataner og 50 bøtter med urin". Han har også utgitt boka "Hele verden i lomma" hvor du kan bli kjent med de 118 grunnstoffene 

Bli med oss på vår vimsete reise gjennom det periodiske system der vi får nerdet fra oss og gravd oss dypt ned i hvert enkelt grunnstoff, men på et nivå som alle skal kunne forstå. Med oss på reisen har vi eksperter som kan mer enn de fleste om de ulike grunnstoffene og hjelper oss å skjønne litt mer av det vi alle er lagd av. Vi er Gunstein Skomedal (materialteknolog UiA), Ole Martin Løvvik (fysiker, UiO/Sintef) og Birte Runde (journalist i Eyde-klyngen).

Har du forslag til grunnstoff vi bør snakke om, gjester/eksperter vi bør invitere eller besøke, eller morsomme fakta og historier om et grunnstoff? Eller har du innspill til lyd, form, innhold eller annet? Send oss gjerne tilbakemelding på gunstein.skomedal@uia.no.

Grunnstoffene
Ei soiteta