Facebook Pixel
Kropp & Själ

Ska vi bada?

Kropp & Själ
Kropp & Själ

Badet kan vara en plats för både kroppslig och själslig rening, motion, gemenskap och självklart den personliga hygienen. Hur ofta tvättar du dig? Och varför är hygienvanor en så laddad fråga?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

När Hollywood-paret Mila Kunis och Ashton Kutcher för några år sedan avslöjade att de inte duschar varje dag delades kändiseliten i två läger. Ena sidan där vissa själva bekände färg, och gick ut med att de inte heller tvättar sig varje dag och den andra sidan som tyckte att skådespelarparets duschvanor var helt förskräckliga. 

– Asså du måste ju tvätta dig varje dag, annars luktar du ju illa, konstaterar en stockholmare som Kropp & Själs reporter träffar ute på stan. 

Flera vi pratar med betonar vikten av att vara hel och ren och att känna sig fräsch. 

Men det finns också andra viktiga parametrar med att bada och duscha. Speciellt i offentligheten – på badhus. 

– Det finns inga markörer. Allt vad titlar, yrken och status heter tar man av sig när man går in i ett badhus, säger Ulrica Nordström, författare till boken Nordiska bad. 

– Jag har sett det när jag rest runt i Norden. Badet är en plats man är på, på lika villkor, som människor. 

Medverkar i programmet gör även Cecilia Svedman, Överläkare inom yrkes- och miljödermatologi på Skånes universitetssjukhus, Anders Sönnerborg, professor i klinisk virologi vid Karolinska institutet och Susanne Sütterlin, med dr, klinisk mikrobiolog och ST-läkare i barnmedicin i Uppsala.

Programledare är Ulrika Hjalmarson Neideman
Alice Lööf är producent

Kropp & Själ
Ei soiteta