Facebook Pixel
Kropp & Själ

Slut på medicin?

Kropp & Själ
Kropp & Själ

Du kanske själv har haft svårt att få tag i någon av dina mediciner på senaste tiden. Det är inte så konstigt, det är just nu rekordmånga läkemedel som är slut. Vad beror det på och hur ska det lösas?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

– Mitt alkoholberoende har satt mig i långa perioder av nedstämdhet. 

Det säger Kristina, som vi kallar henne. Hon har ett alkoholmissbruk, som hon försökt bli kvitt på egen hand, men inte lyckats. När hon sökte sig till psykiatrin fick hon Antabus utskrivet, ett läkemedel som ger obehagliga symtom som illamående och hjärtklappning när det kombineras med alkohol. 

Det har hjälpt, tycker Kristina. Men den senaste tiden har det varit svårt att få tag i medicinen. 

– Det känns väldigt osäkert att inte ha Antabus som man vet är ett ordentligt skydd, säger hon. 

Det kan finnas olika orsaker till att olika läkemedel tar slut hos tillverkaren. Till exempel att efterfrågan blir större än företaget räknat med. 

– Det är inte läkemedelsföretagens ansvar att se till att läkemedel fördelas jämlikt över alla länder, säger Mikael Hoffman, chef för stiftelsen Nepi. 

Medverkande är Mikael Hoffman, chef för stiftelsen Nepi och ordförande för Svenska Läkaresällskapets kommitté för läkemedelsfrågor, Mårten Lindström, överläkare i kardiologi och ordförande för läkemedelskommittén i Region Jönköpings län och Shai Mulinari sociolog som forskar på marknadsföring och transparens inom läkemedelsindustrin vid Lunds universitet.

Programledare är Ulrika Hjalmarson Neideman

Alice Lööf är producent

Kropp & Själ
Ei soiteta