Facebook Pixel
P3 Krim

EXTRA: Kvinna läckte till kriminella – döms till fängelse

P3 Krim
P3 Krim

En 32-årig domstolshandläggare på Attunda tingsrätt döms till ett år och nio månaders fängelse för bland annat grovt brott mot tystnadsplikten efter att ha lämnat ut hemlig information till en gängkriminell.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Vid årsskiftet märkte polisen i Sollentuna att de kriminella i Turebergsnätverket inte betedde sig som de brukade när de fått tillstånd att ha hemlig telefonavlyssning mot dem. De började misstänka att någon läckte information till de kriminella.


Spåren ledde mot Attunda tingsrätt och en 32-årig domstolshandläggare som bland annat hade hand om hemliga tvångsmedel.


På torsdagen dömdes hon till ett år och nio månaders fängelse för ett grovt brott mot tystnadsplikt, ett grovt dataintrång, tre fall av brott mot tystnadsplikt och ett dataintrång. Hon friades på två punkter. Till Ekot säger kvinnans advokat att domen ska överklagas.


I domen skriver tingsrätten att de har vägt in att brotten i vissa fall har försvårat för polisen att utreda grov brottslighet. Kvinnan är den första som döms för grovt brott mot tystnadsplikt, en brottsrubricering som infördes 1 augusti.


Enligt åklagaren Per Nichols har hennes motiv till att lämna ut uppgifter varit att hon varit intresserad av en gängkriminell kille. Hon har själv sagt att hon var intresserad, men att han hotat henne att lämna ut informationen. Hon har nekat till att hon läckt de hemliga dokumenten.

Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

Producent: Jenny Hellström

Kontakt: p3krim@sverigesradio.se

Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

P3 Krim
Ei soiteta