Facebook Pixel
P3 Krim

Misstänkta domstolskvinnan: ”Jag har aldrig stått på de kriminellas sida”

P3 Krim
P3 Krim

Gång på gång misslyckas polisens insatser mot Turebergsnätverket. Det är som att de kriminella vet vad polisen planerar men vem är det som läcker hemlig information?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

En sensommardag har polisen span på tre killar, i det kriminella Turebergsnätverket i Sollentuna, när de hänger i en park. Samma dag har polisen fått okej från Attunda tingsrätt att telefonavlyssna en av dem.

Plötsligt dyker en fjärde person upp, även han tillhör nätverket – han visar upp sin telefon och de andra verkar mycket intresserade. Efter det blir det stor aktivitet, killen vars telefon polisen ska avlyssna åker runt till flera adresser – sedan dör hans telefon.

Händelsen i parken blir ytterligare en pusselbit för att hitta den som läcker hemlig information till det kriminella nätverket – och spåren leder mot Attunda tingsrätt.

Där inne jobbar en 32-årig kvinna som domstolshandläggare. Hon är en av få som har tillgång till besluten om telefonavlyssning och andra hemliga tvångsåtgärder. Hon är också väldigt intresserad av en kille i Turebergsnätverket.


Efter att polisen avlyssnat hennes telefonsamtal, läst hennes chattmeddelanden och i smyg kameraövervakat hennes arbetsrum grips kvinnan utanför sin arbetsplats.


Hon åtalas för bland annat grovt brott mot tystnadsplikten och grovt dataintrång.
”Jag vet att det är ett svek. Det är pinsamt och jag ångrar ju det såklart. Men, jag kan inte göra saker ogjort”, säger hon under rättegången.

Kvinnan förnekar att hon läckt information om hemliga tvångsmedel till den kriminella killen. Chefsåklagaren Per Nichols vill att kvinnan döms till två års fängelse.

”Det är en katastrof för rättsväsendet, därför att det har försvårat polisens eller rentav omöjliggjort polisens arbete i vissa avseenden”, säger åklagaren Per Nichols.

Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

Producent: Jenny Hellström

Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

Kontakt: p3krim@sverigesradio.se

Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

P3 Krim
Ei soiteta