Facebook Pixel
De Hvide Busser

1:5 En dristig plan

De Hvide Busser
De Hvide Busser
I slutningen af 2. verdenskrig skete der noget, som ikke burde kunne lade sig gøre. Mellem 17.500 og 20.000 fanger blev kørt ud af koncentrationslejrene i det nazistiske Tyskland. Den mest kendte del af operationen bestod af en masse hvide busser med røde kors og dannebrog på side og tag, som blev ledt af den svenske greve Folke Bernadotte, der var vicepræsident i det svenske Røde Kors. Men ideen til aktionen og initiativet kom fra dansk side - og bestod af rutebiler, fiskebiler, motorcykler og personbiler. Vi skal tilbage til februar 1944. Til København, hvor en lille fiskekutter stævner ud af Københavns Havn i den kølige morgenvind, med den initiativrige dansker Carl Hammerich ombord. Med sig har han en dristig plan, der skal redde fanger ud af koncentrationslejrene.

Serien er produceret af LYDPOL i samarbejde med Røde Kors. Find kort, tidslinje, film og billeder på DEHVIDEBUSSER.DK og lyt til alle fem afsnit i denne serie.
Serien bygger på historiker Hans Sode Madsen og historiker Bo Lidegaards bøger om redningsaktionen. Tak til Mette Boritz på Nationalmuseet for at dele ud af det indsamlede materiale og for historisk faktatjek af Bo Lidegaard.

Medvirkende:
Speak: Gunvor Bjerre
Fortæller: Troels Donnerborg, journalist Røde Kors

Skuespillere:
Buschauffør Kristian Ovesen læst af Jesper Riefensthal
Politibetjent Anton Guldbæk læst af René Wormark
Sygeplejerske Maja Foget læst af Lærke Sødring Nielsen

Musik:
“Det haver så nyligen regnet” indspillet og sunget af Troels Abrahamsen
Skrevet i 1890 af Johan Ottosen over en dansk folkemelodi
“Liebesträume” spillet af Martha Goldstein
Skrevet 1850 af Franz Liszt

Produktion:
LYDPOL
Manuskript, optagelse, redigering, lyddesign, lydeffekter og masterering: Anne Neimann Clement, Helle Ansholm og Sara Troense
Lydeffekter optaget fra originale hvide busser: Dea Olrik Cisar
De Hvide Busser
Ikke spilt