Facebook Pixel
Den Forbudte Skole

Samtale med Lasse Bjerrekjær om Compassion landskabet

Den Forbudte Skole
Den Forbudte Skole

Lasse Bjerrekjær er psykolog, meditationsunderviser og indehaver af pragmatiskmeditation.dk. Lasse har før været på podcasten, i et af de helt tidlige afsnit, dér talte vi bredt om meiditation. I denne samtale er vi mere specifikke og sammen undersøger vi ‘compassion landskabet’, altså alle de forskellige aspekter, nuancer, forståelser, tilgange mv. indenfor compassion.

Compassion handler om at finde en måde at drage omsorg for sig selv og andre på, hvor man ikke falder ned i udbrændthed, overinvolvering eller handlingslammelse, men hvor man istedet træner sig selv til at gå i relation til lidelsen, acceptere & rumme den, og herfra handle på en måde der forsøger at tjene den lidende, om det måtte være os selv eller andre. Vi påtager os ikke lidelsen; vi er ikke bange for den og ser det ikke som vores fejl hvis vi ikke fjerner den; vi er ikke bare passive i mødet med lidelsen; vi ser ikke den lidende som forkert eller i stykker. I compassion trænes kapaciteten til at være med det værende, herunder lidelsen, og herfra søger vi at relatere til lidelsen og mærke det oprigtige ønske, om at tjene den lidende i lindringen af lidelsen - hvilken omsorg udspringer herfra? Ikke for at fikse, ordne, ændre og hjælpe, og ikke af frygt for lidelsen, men af accept af lidelsen. Det er denne praksis og denne forståelse af lidelse og omsorg herfor, som Lasse og jeg dykker ned i, i denne samtale.

Jeg vil mene at compassion har relevans for alle, ikke blot omsorgsarbejdere, som ofte render ind i empatitræthed og udbrændthed. Det at træne at være med lidelsen i livet, og at undersøge måder at nære omsorg for denne på, har relevans for os alle. Lidelse og mistrivsel er et grundvilkår, og fordi vi alle er relationelle væsener, så er det ikke blot os selv men vores relationer vi bør nære omsorg for - men uden at køre sig selv ned. Meditativ praksis og især compassion praksis er noget vi gør for hinanden, det er en social praksis.

Lasse har til efteråret stablet et kursus på benene, som der dykker dybere ned i compassion, det hedder compassion landskabet og du kan læse mere inde på: https://pragmatiskmeditation.dk/index.php/compassion-landskabet/

Den Forbudte Skole:

Jeg tilbyder terapi. Ønsker du at komme mere i kontakt med din udvikling, sjælelighed, fordybe din meditationspraksis eller integrere psykedeliske/spirituelle oplevelser og indsigter, så kontakt mig for en uforpligtende samtale.

Instagram : https://www.instagram.com/denforbudteskole/
Facebook : https://www.facebook.com/pages/category/Podcast/Den-forbudte-skole-105915281248664/

Kan du lide det du hører på Den forbudte skole, så del endelig med dine venner, like vores instagram og smid en 5-stjerne rating på iTunes, tak!

--- Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/denforbudteskole/message
Den Forbudte Skole
Ikke spilt