Facebook Pixel
iProsess - Podcast om ledelse

#81 Hvordan påvirker teknologi våre beslutninger og måten vi jobber på?

iProsess - Podcast om ledelse
iProsess - Podcast om ledelse
Jeg har nettopp snakket med Byråd Robert Steen og Terese Bjerke "strategirådgiver endring, data og teknologi». Begge er svært opptatt av hvordan teknologi påvirker våre beslutninger og måten vi jobber på.

I min karriere som rådgiver for toppledere og mellomledere har jeg hjulpet mange ledere med å ta bevisste valg. I disse samtalene lar jeg meg ofte inspirere av psykolog Daniel Kahneman som fikk Nobelpris i økonomi i 2002. Med sin forskning utfordret han modellen som er hele grunnlaget for samfunnsøkonomenes analyser – at vi mennesker tar rasjonelle valg for å maksimere egeninteresser. Han er særlig kjent for sin forskning på beslutningspsykologi, atferdsøkonomi og lykkeforskning. Kahneman deler hjernens beslutningsprosess i to kategorier:

Den raske assosiative måten: System 1
Den langsomme analytiske måten: System 2

Det er når hjernen vår opererer i system 2 at vi tar bevisste valg. Det er da vi bruker vi vår hele og fulle kapasitet. Det er i system 2 at vi er i stand til å analysere oss frem til rotårsakene og kan tenke langsiktig.
Og det er nettopp mer tid til dialog og bevisste valg i hverdagen, Robert Steen og Terese Bjerke etterlyser, når de jobber for å utvikle bedre tjenester for innbyggerne.
iProsess - Podcast om ledelse
Ikke spilt