Facebook Pixel
Klimapodcast fra Miljødirektoratet

Ombruk av byggevarer

Vinduer, dører, isolasjon, skap, servanter, lamper, toaletter, fugemasse og vinkeljern er bare noe av det du finner i nettbutikken Ombygg.

I et stort, hvitt telt på Økern i Oslo sprenges gamle rammer for etablert praksis i byggebransjen. Her har offentlige og private aktører, blant annet Oslo kommune, gått sammen for å finne praktiske løsninger på ombruk av byggevarer.

En del av varene i teltet er overskudd fra byggeprosjekter. Kanskje entreprenøren bestilte for mange dører. Det er ikke uvanlig at slikt blir kastet. Nå kan dørene bli brukt i et annet prosjekt. Andre varer kommer fra rivningsprosjekter. Det er også en del varer som ikke er til salgs – de mellomlagres av entreprenører slik at de kan bli brukt i framtidige prosjekter.

Ombygg er derfor både en nettbutikk og et mellomlagringstilbud. Med 4500 kvadratmeter plass inne i teltet og 2500 kvadratmeter utendørs, er Ombygg sannsynligvis Europas største sentral for mottak og salg av brukte byggematerialer.

Vi dro til Økern og fikk en omvisning av Emil Rygh, daglig leder for Sirkulær ressurssentral, som har stått for utviklingen av prosjektet. Han forteller om bakgrunnen for prosjektet, hvordan de har organisert arbeidet, praktisk bruk av markedsplassen og hva han håper kan komme ut av prosjektet i årene som kommer.

Dette hører du om i denne episoden:

Sirkulær ressurssentral https://www.ressurssentral.no/

Nettbutikken Ombygg https://www.ombygg.no/om-ombygg

Regionalt marked i Trøndelag for gjenbruk av byggematerialer (Klimasats-støttet prosjekt) https://www.miljodirektoratet.no/ansvarsomrader/klima/for-myndigheter/kutte-utslipp-av-klimagasser/klimasats/2020/regionalt-marked-for-gjenbruk-av-byggematerialer/

Skur 38 – gjenbruk av byggematerialer (Klimasats-støttet prosjekt) https://www.miljodirektoratet.no/ansvarsomrader/klima/for-myndigheter/kutte-utslipp-av-klimagasser/klimasats/2021/skur-38---gjenbruk-av-byggematerialer/

Webinar om gjenbruk av bygg, byggematerialer og inventar https://www.miljodirektoratet.no/aktuelt/arrangementer/2022/mai/gjenbruk-av-bygg-byggematerialer-og-inventar/

Hjelp til lokalt klimaarbeid

Miljødirektoratet har mange ressurser for deg som jobber med lokalt klimaarbeid, blant annet:

Veiledning og ressurser

Her finner du veiledning i klimatilpasning, klima- og energiplanlegging og hvordan kommunen kan kutte utslipp i ulike sektorer, søke støtte til lokalt klimaarbeid, lese søknader og rapporter fra Klimasats- og klimatilpasningsprosjekter, og mye mer.

https://www.miljodirektoratet.no/ansvarsomrader/klima/

Webinarer om lokalt klimaarbeid

Webinarer er gratis seminarer via nett. Her kan du melde deg på webinarene, eller se tidligere webinarer i opptak.

https://www.miljodirektoratet.no/aktuelt/arrangementer/webinar

Kontakt oss

Kontakt oss på klimapodcast@miljodir.no

Podcastens hjemmeside: www.klimapodcast.no

Klimapodcast fra Miljødirektoratet
Ikke spilt