Facebook Pixel
Mites töissä?

20. Mitä tarkoitit?

Mites töissä?
Mites töissä?

Miksi väärinkäsityksiä tapahtuu? Minkälaisissa tilanteissa työpaikalla yleensä syntyy väärinymmärryksiä? Mikä aiheuttaa sen, että asiat ymmärretään väärin? Mitkä ovat työpaikan tyypillisimmät  väärinkäsitykset ja tilanteet joissa asiat ymmärretään väärin ?

Miten voi välttää turhat väärinymmärrykset työpaikalla? Miten varmistat, ettei viestiäsi ymmärretä väärin? Mikä on paras viestintätapa hankalissa tilanteissa?

Jaksossa kuulet väärinkäsityksestä, joka johti Berliinin muurin murtumiseen vuonna 1989. Käymme läpi monia hyviä esimerkkejä työelämän tyypillisimmistä väärinymmärryksistä, ja kuulet parhaat keinot näiden väärinkäsitysten välttämiseen.

Väärinkäsityksiä aiheutuu tahattomista, mutta huonoista sanavalinnoista. Ihmiset olettavat helpommin toisen tarkoittaneen jotain ikävää, vaikka hänen tarkoituksensa on ollut hyvä. Sähköpostien rivien välejä, hiljaisuutta tai ilmeitä luetaan väärin. Ei kysytä mistä on kyse, loukkaannutaan ja ajaudutaan riitaan.

Palavereissa ja tiimeissä väärinymmärryksiä syntyy helposti siitä, että vastuut ja roolit ovat epäselvät. Asioita ei käydä tarpeeksi tarkasti läpi, ei tiedetä mitä toisilta odotetaan ja tehtäväksiannot ymmärretään väärin.

Työpaikoilla asioiden selvittely voi tuntua ikävältä ja kuulostaa syyllistävältä. Tämän takia loukkaannutaan, vaikka olisi tarve tarkentaa sovittuja asioita tai selvittää miksi asiat eivät ole edenneet sovitusti.

Paljon väärinkäsityksiä syntyy juoruista ja huhuista ja jutuista, joita kuullaan toisen ihmisen kertomana.

Kun työpaikalla leviää juoru tai uutinen, tapahtumille halutaan joku selitys. Ja jos sitä ei saada tietää, se keksitään. Yleensä tämä oletus on väärä.

Ja väärinkäsityksiä syntyy myös siksi, kun pelätään ja vältellään ikäviä keskusteluita ja lakaistaan ne liian pitkäksi aikaa pöydän alle.

Jos kirjallisessa viestissä on vähänkään tilaa väärinymmärrykselle, viesti yleensä ymmärretään väärin.

Hymiöt, puhelimeen tarttuminen tai henkilökohtainen keskustelu kannattaa erityisesti silloin, kun puhut hankalista asioista hyvissä aikeissa. Hyvä tahto kannattaa kertoa myös ääneen, koska kukaan ei tiedä eikä voi arvata toisen aikeita.

Aina kannattaa kysyä, mitä toinen tarkoitti eikä reagoida oman olettamuksen perusteella.

Tärkeät, suullisesti sovitut asiat kannattaa vahvistaa kirjallisesti sopijaosapuolille väärinkäsitysten välttämiseksi. Ei kannata olettaa, vaan varmistaa, että jokainen on ymmärtänyt mitä sovittiin. Tärkeissä asioissa jokaisen tulee tietää roolinsa asian hoitamisessa ja myös sen, mitä toisilta voi odottaa.

Jos huomaat tuohtuvasi työkaverin sähköpostista, hengähdä hetki tai mielellään nuku yön yli, ennen kuin vastaat hänelle. Silloin omat tunteesi ovat todennäköisesti ehtineet jo hieman lauhtua ja voit selvittää rakentavasti, mistä viestissä oli oikeasti kysymys.

Aina kannattaa varmistaa, että olet ymmärtänyt oikein, mitä sinulta pyydetään. Toistamalla sovitut asiat omin sanoin, tulee varmistettua, että asiat on ymmärretty puolin toisin oikein, eikä myöhemmin tarvitse palata asiaan, korjata virheitä tai toimittaa puuttuvia tietoja.

#väärinymmärrys #väärinkäsitys #moka #virhe #yhteistyö

Mites töissä?
Ikke spilt