Facebook Pixel
Odla med Stadsgrönt

Om det urbana jordbruket

Odla med Stadsgrönt
Odla med Stadsgrönt

Idag står vi på ett grönt tak i staden och pratar om att odla för att äta, men också för att kyla staden och ta hand om regnvatten, bland mycket annat. Louise Lundberg, intendent på Augustensborgs Botaniska Takträdgårdar berättar om hur det fungerar i praktiken och vilka visioner som finns. Augustenborg i Malmö är en slags testzon för hållbar stadsutveckling och folk kommer från när och fjärran för att besöka den. Men det finns fallgropar för takodlande, trädgårdsjournalisten Eva Robild berättar om dem.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Men det finns ganska långtgående planer på storskalig ekologisk närodling i städerna, inte minst på höjden. Vår reporter Åsa Kjellman Erici åkte till Stockholm för att träffa initiativtagarna på företaget Plantagon som arbetar med att ta stora växthus i form av glober (se bild nedan) som ska byggas inne i städerna. Tanken är att man ska så i botten av växthuset och sen flyttar en liten maskin successivt odlingslådorna uppåt längs ett transportband, som skruvar sig mot toppen, där man skördar. Hör reportaget i dagens program.

Efterlysning
Och så vill vi passa på att göra en efterlysning. Om du eller någon du känner ska flytta från huset med den stora tomten till boendet i stan med en liten balkong, och gärna vill ta med din trädgård dit, då söker vi dig. Bor du dessutom i Skåne och vill ha tips på hur man flyttar det stora till det lilla, är det ännu bättre. Mejla oss på stadsgront@sr.se.

När vi ändå är i gång och tipsar, missa inte redaktionens egna odlingsförsök som uppdateras fortlöpande under Våra odlingar här uppe till vänster.

Sköna maj välkommen!

Önskar
Petra Quiding, programledare

 



Odla med Stadsgrönt
Ikke spilt