Facebook Pixel
P3 Krim

Krimåret 2023: ”En nattsvart utveckling”

P3 Krim
P3 Krim

P3 Krim kollar tillbaka på gängkonflikternas år 2023. Ett år som fyllts av våldsamma konflikter, där förövarna har blivit allt yngre och ett år där också många anhöriga har hamnat i skottgluggen.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

”Jag tänker på en aldrig tidigare skådad våldsvåg. Jag tänker på gängkrig som dragit in barn,  som har trängt in i vanliga människors liv och förstört människors liv. Vardag har blivit brottsplats för många människor, det har varit fruktansvärda mord och en nattsvart utveckling”, säger åklagaren Lisa dos Santos.


Tillsammans med Lisa dos Santos och polisen Hanna Paradis, nationell kommenderingschef för den nationella särskilda händelsen Frigg, tittar P3 Krim tillbaka på året.


I början av 2023 berättade vi att dubbelt så många 15-18-åringar satt häktade misstänkta för brott under januari, jämfört med samma månad 2022. Då satt 38 barn barn häktade. I november var det 112.


Är det något som blivit tydligt under året så är det hur många barn dragits in i grov kriminalitet och utfört grova brott som mord och sprängningar men också hur barn själva fallit offer för våld.


”Det är ju en hänsynslös brottslighet där man inte bryr sig om ungdomars liv vare sig de är utförare eller riskerar att bli mördade”, säger Hanna Paradis som stått mitt i händelsernas centrum.

Nätverket Foxtrots konflikter, både med andra nätverk och den interna konflikten, har präglat året. Efter att flera personer, kopplade till nätverket, gripits utomlands har våldsvågen lugnat sig något. Hanna Paradis svarar på frågan om läget verkligen är så lugnt som det verkar, och det senaste kring ledaren Rawa Majid.

Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

Producent: Jenny Hellström

Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

Kontakt: p3krim@sverigesradio.se

Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

P3 Krim
Ikke spilt