Facebook Pixel
P3 Krim

Kriminalvårdarna som byter sida: ”Det är rätt så iskallt gjort”

P3 Krim
P3 Krim

En kriminalvårdare tar jobb på ett häkte för att hjälpa en gängkriminell. På en anstalt misstänks en annan kriminalvårdare ha sex med en intagen. När Kriminalvården måste anställa tusentals ökar risken för infiltration.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Polisen i Göteborg förföljer en kriminalvårdare i flera kilometer, när de till slut får stopp på henne visar det sig att hon har gömt två simkort i sin behå. Senare ska det komma fram att hon tagit jobbet på häktet för att hjälpa en gängkriminell man. Hon döms mot sitt nekande och har överklagat domen.

Jag kan personligen tycka att det är rätt så iskallt gjort i sitt tillvägagångssätt”, säger Amanda Envall, utredare vid polisens grupp mot demokratihotande brottslighet i polisregion Väst.

På en anstalt i en annan del av landet får säkerhetschefen tips om att en kriminalvårdare haft sex med en intagen och också gett honom tillgång till sin jobbtelefon.

Det gick varken be henne sluta lämna saker eller säga till henne att jag inte var intresserad av att ha sex med henne”, säger den intagne.

Häkten och anstalter runt om i landet är överfulla, och så har det varit de senaste åren. Samtidigt innebär Tidöavtalets förslag, om bland annat längre straff för många brott, att Kriminalvården måste expandera. Antalet platser och personal ska utökas kraftigt de kommande åren. Samtidigt ser Kriminalvården en ökad risk att kriminella försöker infiltrera.

Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

Producent: Jenny Hellström

Ljudtekniker: Fredrik Nilsson

Kontakt: p3krim@sverigesradio.se

Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

P3 Krim
Ikke spilt