Facebook Pixel
P3 Krim

Medelklasskillen som blev rekryterare åt Foxtrot: ”Skjut någon med Guccikeps”

P3 Krim
P3 Krim

När polisen tar två 14-åringars mobiler hittar man en chattgrupp med annonser om morduppdrag. Men den som lagt ut uppdragen är ingen tungt kriminell utan en, i stort sett, ostraffad 16-åring.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

I slutet av juni 2023 får polisens civilutredare Lolo Mohageb ett nytt ärende på sitt bord. Några 14-åringar är misstänkta för inblandning i ett grovt vapenbrott och när polisen går igenom 14-åringarnas mobiler hittar de en slags alternativ arbetsförmedling.

”Det var kriminella uppdrag som skickades ut och det första uppdraget var egentligen att gå in i ett område och skjuta valfri person med Guccikeps på sig, då får du 200 000 kronor”, säger utredaren Lolo Mohageb.


Det är i en grupp i den krypterade appen Signal som de kriminella uppdragen har förmedlats och administratör för gruppen visar sig vara en i stort sett ostraffad 16-årig medelklasskille.

Runt 20 tonårskillar, de flesta 16, 17 år, har varit med i gruppen. Flera beskriver i förhör hur det kommit en uppmaning i sociala medier att ladda ned Signal. Polisen misstänker att det finns kopplingar till Foxtrot, att den 16-årige administratören ska ha rekryterat utförare åt nätverket. De flesta av killarna kommer från familjer utan ekonomiska problem.


Så här säger mamman till en av killarna, som varit med i gruppen, men som inte är misstänkt för något brott.

”När polisen kom hem till oss för att förhöra honom blev jag chockad. Det kom som en blixt från klar himmel, min son är skötsam”.

Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

Producent: Jenny Hellström

Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

Kontakt: p3krim@sverigesradio.se

Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

P3 Krim
Ikke spilt