Facebook Pixel
P3 Krim

Våldsvågen i Göteborg: ”Gör allt vi kan för att förhindra hämndaktioner”

P3 Krim
P3 Krim

Inom loppet av några veckor skakas Göteborg av fem sprängdåd och ett dubbelmord. En av polisens teorier är att dåden kan ha ett samband och det finns en oro för att det som hänt ska leda till hämnd.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Hisings Backa, Mölndal, Önnered – på bara en vecka detonerar sprängladdningar vid bostadshus på flera olika platser i Göteborgsområdet. Ingen människa kommer till skada men skadorna på husen blir omfattande och många boende måste evakueras. Innan januari är över ska ytterligare två kraftiga sprängningar ske vid olika bostadshus.


”De här gärningarna utförs ju för att man vill framföra någon typ av budskap”, säger Christian Nylén, lokalpolisområdeschef Storgöteborg syd.


I början av februari skjuts också två män ihjäl i en bil i bostadsområdet Grimmered i sydvästra Göteborg. Med anledning av allvarligheten i det som skett beskriver polischefen Christian Nylén konfliktläget som förhöjt och att det finns en risk för hämndaktioner.

”Vi behöver göra allt vad vi kan för att förhindra hämndaktioner eller förhindra ytterligare grova våldsbrott”, säger Christian Nylén.

Om, och i så fall hur, de olika händelserna hänger ihop är för tidigt att säga, enligt polisen. Men enligt uppgifter till P3 Krim kan några av sprängdåden kopplas till en intern konflikt i en kriminell gruppering.

Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

Producent: Jenny Hellström

Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

Kontakt: p3krim@sverigesradio.se

Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

P3 Krim
Ikke spilt