Facebook Pixel
Tarmkanalen

Kan inflammatoriske tarmsykdommer skyldes dårlig tarmflora?

Tarmkanalen
Tarmkanalen

University of Queensland i Australia har nylig publisert en artikkel der de mener å ha funnet noen sentrale svar på hvorfor folk har inflammatoriske tarmsykdommer (IBD), og hvordan man kan behandle disse sykdommene i fremtiden.

Forskningsteamet deres har nemlig isolert fem bakteriestammer de mener er viktige for å forebygge inflammasjoner og ulike krefttyper i tarmen. Dersom man har for liten bestanddel av disse bakteriene, vil inflammasjonen i tarmen øke, og man kan utvikle IBD. Forskningsteamet ser for seg at om noen år vil pasienter få en pille med disse bakteriene, noe som vil revolusjonere behandlingen av IBD og forhåpentligvis gi langt færre bivirkninger enn dagens behandling.

Vi har intervjuet professor Jakob Begun, som leder denne forskningen. Han jobber også som gastroenterolog ved Mater hospital i Brisbane, Australia.

Han mener det er en klar sammenheng mellom dårlig tarmflora og IBD, men han presiserer at det ikke alltid er enkelt å vite om dårlig tarmflora fører til IBD, eller motsatt. Uansett observerer han at IBD er en sykdom som oppstår i samfunn der folk spiser typisk vestlig mat, og han anbefaler derfor å ta et kritisk blikk på hva man spiser.

Intervjuet er på engelsk.

Programleder er Miriam Ekelund.

Podkasten er laget av Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer med økonomisk støtte fra Stiftelsen Dam.

Tarmkanalen
Ikke spilt