Facebook Pixel
Angličan

Anglický fotbal vytáhl proti kyberšikaně. Naordinuje si digitální detox

Angličan
Angličan

Tento týden přinese v anglickém virtuálním prostoru jednu výraznou novinku, která na sebe strhne pozornost netradičně pasivní cestou. Na ostrovech totiž vznikla iniciativa s úkolem pokusit se vymýtit z prostředí sociálních sítí nežádoucí projevy rasismu, sprostého urážení fotbalistů a obecně zamezit samovolnému nárůstu kyberšikany. Pohár trpělivosti přetekl.

„Jednotlivé celky zapojené v této iniciativě svým gestem oznámí fotbalové veřejnosti, že jim na současném dění ve virtuálním prostoru skutečně záleží. Tím, že se kluby angažují, dokážou pravděpodobně přispět ke kýžené změně alespoň u několika sportovních příznivců a započnou tak opravdovou evoluci,“ vnímá nadcházející bojkot komentátor Jaromír Bosák.

„Všem zapojeným klubům a organizacím jde především o poukázání na samotnou skutečnost, že v současnosti fotbalisté či funkcionáři klubů čelí zcela nepřiměřenému proudu urážek na sociálních sítích, který je naprosto nedůstojný,“ upřesňuje společensko-kulturní soukolí nové iniciativy autor podcastu Angličan Jiří Hošek. V řadě případů jde podle něj o rasistické urážky nebo i nebezpečné vyhrožování. Hlavními tahouny čtyřdenního detoxu jsou Premier League, English Football League, Women's Super League nebo třeba antidiskriminační charita Kick It Out.

Posádka podcastu Angličan se zamyslela trochu šířeji nad současnou rolí sociálních médií ve světě sportu. „Pro fotbalové kluby a sportovní organizace představují média typu Instagram, Twitter či Facebook zcela klíčovou komunikační platformu na ose klub-hráč-fanoušek. Fotbalové organizace skrze sociální média těží z možnosti transparentnější sebeprezentace před fanoušky, ale je to samozřejmě dvousečné. Oběma stranám jde pochopitelně o byznys a novodobý nárůst nežádoucích projevů a kyberšikany takové prostředí citelně poškozuje,“ konstatuje provázanost obou světů Martin Vait z iSport.cz.

Podle Jaromíra Bosáka a Jiřího Hoška je zapotřebí, aby si evropské velkokluby daly za domácí úkol podstatně zlepšit komunikaci fotbalových hvězd. „Nejlepší hráči by měli mít možnost se vyjadřovat častěji a především svobodněji do etablovaných médií. Kluby, kteří fotbalisty živí, by v tomhle kroku měly aktivně sehrát klíčovou roli, na kterou mají absolutní nárok,“ dodává Jaromír Bosák, který kritizuje škodlivou roli fotbalových agentů, kteří často svých svěřencům směrem ke sdělovacím prostředkům navléknou příslovečný náhubek.

Měl dostat Balbuena za nešťastný zákrok na Chilwella červenou kartu? Je londýnský Tottenham hledající nového trenéra na fatálním rozcestí? Mají se anglické kluby inspirovat německým modelem vlastnictví? Pusťte si čerstvou epizodu momentálně nejposlouchanějšího sportovního podcastu v Česku!

————————————

  • Angličan je fotbalový podcast Jiřího Hoška (@hosekj) a jeho přátel věnovaný čistě Premier League. Vychází každé úterý v poledne.
  • Další podcasty, ale taky články, komentáře a videa najdete na zpravodajském serveru Seznam Zprávy. Poslouchejte nás na webu nebo ve vaší oblíbené podcastové aplikaci.
  • Vaše názory, návrhy, otázky, stížnosti nebo pochvaly můžete posílat na jiri.hosek@sz.cz nebo na @PodcastAnglican.
  • Sledujte @SeznamZpravy na sociálních sítích: Twitter // Facebook // Instagram.
  • Seznam Zprávy jsou zdrojem původních informací, nezávislé investigace, originální publicistiky.
Angličan
Not playing