Facebook Pixel
Angličan

Co hráči řeknou jenom klubovému knězi a kolik dluží Richard III. Leicesteru za parkování

Angličan
Angličan

Pražská Slavia vstoupí ve čtvrtek do vyřazovacích bojů Evropské ligy proti Leicesteru City. Pokud se chcete dozvědět vše podstatné (ale i nepodstatné) o tomto anglickém soupeři, který momentálně okupuje 3. příčku v tabulce Premier League, jste na správné adrese. „Dnešní tým Lišek je nejspíš silnější než ten, který v sezóně 2015/16 získal senzačně mistrovský titul,“ myslí si publicista a znalec dění na Britských ostrovech Luděk Staněk.

„Leicester je jako kobra, která je připravená uštknout, když to nejmíň čekáte. Často si velkou část zápasu odtrpí, aby pak udeřila a rozhodla o svém vítězství,“ zní postřeh autora Angličana Jiřího Hoška. Mladý obránce pražské Sparty Karel Tvaroh, který v Anglii hrál a studoval, mu přitakává s tím, že kouče LCFC Brendan Rodgers považuje za moderní verzí Josého Mourinha tím, jak dokáže hráče získat pro svůj taktický plán hrát vzadu na jistotu a podnikat smrtící kontry.

Diskutující se shodli na tom, že i když je Slavia papírovým outsiderem, má proti Leicesteru šanci. Podle Karle Tvaroha s Luďkem Staňkem může hrát velkou roli cestování do Prahy, klimatické podmínky a skutečnost, že se podle pandemických opatření smějí Lišky v české metropoli zdržet maximálně 24 hodin. Své může sehrát i nabitý kalendář LCFC a série těžkých zápasů v anglické lize. Mezi oběma zápasy se Slavií čeká Aston Villa a po odvetě s Pražany pak Arsenal.

V nejnovějším díle fotbalového podcastu Seznam Zpráv se do hloubky řešila i postava oblíbeného Vičaje Srivaddhanaprabhy, tragicky zesnulého majitele Leicesteru CIty, který z provinčního klubu udělal štiku Premier League a svým laskavým přístupem a spojením s místní komunitou si získal srdce obyvatel města ve střední Anglii. Řeč došla i na značnou pověrčivost klubu a buddhistické rituály, které se na King Power Stadium pravidelně pořádají. Jiří Hošek v této souvislosti připomněl málo známý detail, že všechny kluby Premier League, ale i Championship, mají svého duchovního. S někdejším kaplanem Lišek Andrewem Hulleym se autor Angličana dobře zná z dřívějšího působení ve Spojeném království. Říká, že právě u Leicesteru není duchovní rozměr jen prázdným pojmem.

V Angličanovi se o Leicesteru dozvíte ještě mnohem víc, třeba i to, jaký význam mělo tohle celkem nenápadné město pro historický vývoj angličtiny. Nenechte si ujít ani rekapitulaci posledních událostí v Premier League nebo pravidelné sázkařské okénko.


————————————

  • Angličan je fotbalový podcast Jiřího Hoška (@hosekj) a jeho přátel věnovaný čistě Premier League. Vychází každé úterý v poledne.
  • Další podcasty, ale taky články, komentáře a videa najdete na zpravodajském serveru Seznam Zprávy. Poslouchejte nás na webu nebo ve vaší oblíbené podcastové aplikaci.
  • Vaše názory, návrhy, otázky, stížnosti nebo pochvaly můžete posílat na jiri.hosek@sz.cz nebo na @PodcastAnglican.
  • Sledujte @SeznamZpravy na sociálních sítích: Twitter // Facebook // Instagram.
  • Seznam Zprávy jsou zdrojem původních informací, nezávislé investigace, originální publicistiky.
Angličan
Not playing