Facebook Pixel
Angličan

Fandové na trávníku Old Trafford: chuligáni, nebo revolucionáři?

Angličan
Angličan

Podle jedněch bohapustí chuligáni ničící vybavení slavného stadionu, podle jiných fotbaloví revolucionáři, kteří reprezentují tisíce dalších přehlížených příznivců. Ať tak či onak, proniknutí několika stovek fanoušků Manchesteru United (a pravděpodobně i několika dalších klubů ze severní Anglie) na hrací plochu Old Trafford bylo největší událostí v ostrovním fotbale posledních dnů. Už jen proto, že znemožnilo sehrání největšího derby - zápasu mezi Manchesterem United a Liverpoolem. Oddálilo mimo jiné taky korunovaci Manchesteru City fotbalovými mistry Anglie.

„Kdo by si nedávno pomyslel, že se dav dostane do hlídaných prostor Kapitolu,“ utrousil na adresu fanouškovské invaze do fotbalového svatostánku autor Šťastného pondělí Jindřich Šídlo. Toho zaskočilo, jaké podpory se této de facto násilné akci porušující všechna myslitelná pravidla i zákony, dostalo ze strany dalších fanoušků, médií i slovutných pundits, tedy expertů televizních společností, kteří v současné společenské debatě mají velké slovo.

Autor Angličana Jiří Hošek a zakladatel magazínu Football Club Karel Häring se pozastavili nad tím, jak snadno se dav fanoušků pár hodin před výkopem sledovaného zápasu vůbec dostal do útrob stadionu. I když počínání vetřelců během nedělního manchesterského odpoledne nechceme přeceňovat, může jít o začátek něčeho mnohem většího, po čem angličtí fanoušci prahnou. A to je větší vliv na dění, kterému věnují tolik času, energie i peněz.

„Myslím si, že anglický fotbal potřebuje nezávislý dohled, který bude mít potřebnou sílu. Vidíme tu doslova prodej fanoušků. Projekt Evropské Superligy předložili majitelé klubů fanouškům, ale i hráčům a trenérům, kterým se to přitom vůbec nelíbilo. Příznivci mají pocit, že jsou od dění úplně odstřiženi. Přitom hloubka kořenů fotbalu v Anglii, v Británii, je jedna z nejúžasnějších věcí. Bohatství tohoto sportu by se mělo rozprostřít víc, než se to v současné době děje,“ prohlásil pro BBC Andy Minnen, publicista a šéfredaktor fanouškovského časopisu United We Stand.

Protesty příznivců United jsou pokračováním prudce odmítavé reakce fanouškovské obce proti elitářskému projektu Evropské Superligy. Namířené jsou hlavně proti americké rodině Glazerových, které příznivci Manchesteru United přičítají i celou řadu dalších provinění.

„Když Glazerovi v roce 2004 přebírali klub, měli nejlepší stadion v zemi a jeden z nejlepších v Evropě. Měli nejlepší tréninkový areál v zemi a možná v celé Evropě. Tým se pravidelně dostával do čtvrtfinále, semifinále a finále Ligy mistrů. Vyhrával domácí ligu každou druhou sezónu. A dnes? Odtud to vypadá dobře, ale Old Trafford rezaví a zahnívá. Tréninkový areál by se dnes v Anglii asi nedostal do první pětky. V semifinále LM jsme nebyli 10 let a jsme 8 let bez ligového titulu. Prostor kolem stadionu je úplně zanedbaný. Ostatní kluby dělají dojem, že pracují na lepším zážitku pro fanouška. Glazerovi nedokázali vyslyšet finanční požadavky a fandové mají pocit, že už toho bylo dost,“ shrnuje Gary Neville, klubová legenda United a dnes nejspíš nejvlivnější pundit Britských ostrovů.

Poslechněte si, jak trojice Hošek, Šídlo a Häring rozebírá sportovní úspěchy i neúspěchy Manchesteru United a hodnotí nejlepší a naopak nejhorší posily jednotlivých klubů Premier League v sezóně 2020/21. Proč je podle Angličana vůbec největší posilou portugalský stoper Manchesteru City Rúben Dias? Dozvíte se v aktuální epizodě fotbalového podcastu Seznam Zpráv.

------

  • Angličan je fotbalový podcast Jiřího Hoška (@hosekj) a jeho přátel věnovaný čistě Premier League. Vychází každé úterý v poledne.
  • Další podcasty, ale taky články, komentáře a videa najdete na zpravodajském serveru Seznam Zprávy. Poslouchejte nás na webu nebo ve vaší oblíbené podcastové aplikaci.
  • Vaše názory, návrhy, otázky, stížnosti nebo pochvaly můžete posílat na jiri.hosek@sz.cz nebo na @PodcastAnglican.
  • Sledujte @SeznamZpravy na sociálních sítích: Twitter // Facebook // Instagram.
  • Seznam Zprávy jsou zdrojem původních informací, nezávislé investigace, originální publicistiky.
Angličan
Not playing