Facebook Pixel
Angličan

Liga hamižných. Projekt Evropské Superligy budí vášnivé reakce

Angličan
Angličan

Zbrusu nový projekt s názvem Evropská Superliga získává stále jasnější obrysy. Názorově sjednotit vášnivé fotbalové fanoušky po celé Evropě se povede velmi zřídka. Čerstvě vytaženému elitářskému projektu z pozlacené trouby hloučku nejvlivnějších a nejvypočítavějších majitelů evropských velkoklubů se to ovšem daří na výbornou.

Nejprudší vášně planou hlavně v kolébce fotbalu, Anglii. Slavní fandové i bezejmenní příznivci plánují účastníkům Superligy hodit permanentky k nohám, pokud by se projekt skutečně rozjel. Brutální kritikou nešetří novináři ani bývalí slavní fotbalisté, dnes plnící roli expertů. „Jsem fanoušek Manchesteru United a byl jsem jím 40 let svého života, ale jsem absolutně zhnusen, že se hlavně můj klub a taky Liverpool do projektu zapojily. LFC a jeho motto Nebudeš nikdy kráčet sám, jeho image lidového klubu! A co Manchester United, stoletá tradice, která se zrodila u dělníků - a vy se chcete podílet na lize, která škrtá soutěživost, ze které se nedá sestoupit? Je to naprostá ostuda,“ nešel na SkySports pro ostré slovo daleko Gary Neville.

ESL by se měla podle oficiálních prohlášení jednotlivých účastníků zrodit již letos v létě jakožto „vylepšená“ verze současné Ligy mistrů, tradičně pořádané organizací UEFA. „Podle stávajících informací by se do nového projektu měla zapojit hned celá šestice nejvýraznějších anglických celků - Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United a Tottenham. Pro připojení se k anglickým velkoklubům se vyslovilo i trio ekonomicky nejsilnějších celků ze Španělska a Itálie. Naopak němečtí velikáni Bayern Mnichov a BVB odmítají svým případným vstupem riskovat jakékoliv poškození prostředí domácí kopané. Na stranu německého dua se s odmítavým postojem přidružil i pařížský fotbalový gigant PSG,“ popisuje situaci kolem myšlenkového zrodu projektu Karel Häring, šéfredaktor časopisu Football Club.

Důvodů pro vznik ESL je hned několik. „Vzhledem k obrovským finančním ztrátám, které evropské velkokluby evidují, je bohužel logické, že dochází k plánování takového projektu. Ten by bezpečně zahojil všechny rány v rozpočtech zapříčiněné především současnou pandemickou krizí,“ hodnotí situaci na trhu Karel Tvaroh z pražské Sparty. „Dalším významným cílem nového konceptu je udržet u obrazovek mimoevropské příznivce evropských globálních značek. Ti by namísto rutinních domácích soubojů Reds s Burnley mohli uvítat pravidelné měření sil Liverpoolu s velkokluby typu Real Madrid,“ dodává Karel Häring.

Posádka podcastu Angličan se shoduje, že pro nejmladší generaci přestává být dnešní fotbalový svět tím nejatraktivnějším zdrojem zábavy. Vize nabité ESL odráží snahu fotbalového trhu zamezit odlivu nejmladších příznivců za každou cenu. Koncept ESL vychází z dat, že nejmladší generace touží po vyšší frekvenci zápasů mezi fotbalovými giganty. „Pro mého syna je potěšením sledovat herně atraktivní duely PSG s Bayernem, zatímco bitvy Spurs sleduje spíš z určité fanouškovské povinnosti,“ konstatuje autor podcastu Angličan Jiří Hošek.

Podle něj se z úst anglických nespokojenců s projektem ESL ozývá především slovíčko chamtivost. Kritici se domnívají, že signatáři kontroverzního projektu jsou hnáni hamižností a jako by se rozhodli opustit lidovost nejpopulárnějšího sportu naší planety. Proti Superlize vystoupila jednoznačně samotná Premier League, která by za současného stavu věcí musela týmy Velké šestky vyloučit ze svých řad, což si ale nikdo neumí představit. Věc je natolik vážná, že se ozval i britský premiér Boris Johnson.

Potenciálně nejsledovanější evropská fotbalová soutěž by svým vznikem způsobila nespočet nepříjemných konsekvencí i pro celý anglický fotbal. „Plán ESL navíc nevyznává systém sestupování, který je pro integritu soutěží a obecně podstatu anglického fotbalu zcela zásadní. Vůbec nejkrásnější na ostrovním fotbale pro mě vždy bylo to slavné měření sil celků napříč výkonnostními soutěžemi, tedy něco, co by této většinově regulované soutěži zákonitě chybělo,“ dodává smutně Karel Häring.

Proč byl José Mourinho navzdory astronomickému odstupnému předčasně propuštěn ze služeb Spurs? Jak skvělá je současná Chelsea a co jí herně schází k tomu, aby se dotáhla na Manchester City? Poslechněte si čerstvou epizodu momentálně nejposlouchanějšího sportovního podcastu v Česku!

————————————

  • Angličan je fotbalový podcast Jiřího Hoška (@hosekj) a jeho přátel věnovaný čistě Premier League. Vychází každé úterý v poledne.
  • Další podcasty, ale taky články, komentáře a videa najdete na zpravodajském serveru Seznam Zprávy. Poslouchejte nás na webu nebo ve vaší oblíbené podcastové aplikaci.
  • Vaše názory, návrhy, otázky, stížnosti nebo pochvaly můžete posílat na jiri.hosek@sz.cz nebo na @PodcastAnglican.
  • Sledujte @SeznamZpravy na sociálních sítích: Twitter // Facebook // Instagram.
  • Seznam Zprávy jsou zdrojem původních informací, nezávislé investigace, originální publicistiky.
Angličan
Not playing