Facebook Pixel
Checkpoint

Britský klíč k úspěchu: ukázněnost lidí, vysoké tresty a očkování

Checkpoint
Checkpoint

Ve Velké Británii přesně vědí, kolik lidí otestují a naočkují – příští týden, příští měsíc. Vědí, jak se bude asi vyvíjet naplněnost nemocnic, protože už mají hodnověrné studie, jak jim pomáhá vakcinace. V Česku máme spočítáno, že nás v příštích týdnech čeká pořádný covidový malér.

„Alfou a omegou všeho je testování a očkování. Britové vytěžili z toho, že zkombinovali poměrně tvrdý lockdown s masivním očkováním. Díky tomu se uvolnily kapacity jak mezi lékaři, tak mezi dalšími podpůrnými zdravotnickými specializacemi. Ti všichni se vrhli na očkování a vakcinační látky je na rozdíl od Česka a EU dostatek,“ uvádí v Checkpointu profesor Jan Marek, vedoucí lékař neinvazivní diagnostiky a prenatální kardiologie Great Ormond Street Hospital for Children v Londýně. Teď má mimochodem od svého zaměstnavatele přísný zákaz cestovat do Česka a karanténa po poslední návštěvě se mu strhla z dovolené.


Profesor Marek denně čelí dotazům, co že se to v naší zemi teď vlastně děje. Není divu, reportáže z České republiky teď ostrovní televize vysílají dvakrát, třikrát týdně: „Řeší se, proč členský stát EU, který má vynikající zdravotnictví, je relativně ekonomicky silný, dobře organizovaný, zvládá epidemii tak špatně. Hodně se právě řeší i to, do jaké míry jsou lidé u nás ochotní dodržovat restrikce. Hodně si tu všímají taky inklinace k Rusku, zájmu o vakcínu Sputnik, která není schválená Evropskou lékovou agenturou.“

Podle profesora Marka je i z dálky vidět, že s pandemií v Česku je velký problém. „Jako českého patriota mě to strašně mrzí. Z tohoto pohledu asi zažívám největší zklamání od roku 1989. Mrzí mě, že není vidět, že by česká vláda měla situaci jasně pod kontrolou a že by dávala lidem jasný vzkaz, jak se mají chovat a proč se mají očkovat,“ říká lékař.


Ve Spojeném království platí určité restrikce nepřetržitě od března 2020, což je jedna z věcí, ve kterých se Česká republika odlišuje - a podle špičkového lékaře na to doplácí ve svém boji s neviditelným nepřítelem: „U nás doma zřejmě v létě 2020 nebyla politická vůle. Když se několik set tisíc lidí vydá do Chorvatska, tak to byl asi začátek toho velkého šíření viru v České republice.“

Velký rozdíl mezi Českem a Velkou Británií vidí profesor Marek v pohledu veřejnosti na přijímaná opatření a hlavně v ukázněnosti lidí pravidla skutečně dodržovat. Vzhledem k tomu, že se ve Velké Británii od jara 2020 systém opatření nikdy úplně nerozvolnil, lidé jsou na restrikce taky více zvyklí. Navíc je na ostrovech podle českého odborníka na prenatální kardiologii rovněž daleko větší ochota respektovat nařízení, ctít zákon.

„Jakmile v Británii dojde k nějakému maléru, tak se společnost nesmírně vzchopí a zorganizuje,“ uvádí další důležitý aspekt zvládání pandemie profesor Marek. Naráží i na svou osobní zkušenost, když na prestižní místo v Londýně nastoupil týden před teroristickými útoky v britské metropoli 7. července 2005, ke kterým došlo v těsné blízkosti nemocnice, kde pracuje: „To jsem najednou koukal, jak se Británie změnila a byla jakoby ve válečném stavu. To cítění lidí je právě ovlivněno všemi válečnými konflikty, hlavně samozřejmě druhou světovou válkou.“

„U nás v nemocnici je teď situace mnohem lepší. Máme vypracovaný systém testování, hovoříme s rodinami, než pacienti přijdou do nemocnice, dbáme na to, abychom měli včas výsledky testů. Díky tomu všemu se i v této celkově složité situaci blížíme ohledně naší práce normálu,“ uzavírá Marek.

Profesor Jan Marek
- narozen 1957

- profesor Karlovy univerzity v Praze a University College v Londýně
- vedoucí lékař neinvazivní diagnostiky a prenatální kardiologie Great Ormond Street Hospital for Children v Londýně, nejlepší dětské nemocnice ve Velké Británii

----
Checkpoint

O aktuálním světovém dění s Jolanou Humpálovou (@Jolana_H) a Evou Soukeníkovou (@eva_souk). Každý čtvrtek na Seznam Zprávách, ve Spotify i Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv všech dílů Checkpointu najdete tady, ostatní podcasty Seznam Zpráv zde. Svoje tipy, postřehy, nápady i připomínky nám posílejte na audio@sz.cz.

O Checkpointu na sociálních sítích pište s hashtagem #Checkpoint_JolEva.

Checkpoint
Not playing