Facebook Pixel
Checkpoint

Dánský recept na pandemii: vzájemná důvěra a spolupráce místo papalášství a toxické maskulinity

Checkpoint
Checkpoint

Dánsko na konci loňského roku hladce vplulo do vakcinačního procesu a na začátku února už má naočkováno zhruba pět procent populace. V přepočtu na počet obyvatel, kterých v Dánsku žije necelých 6 milionů, je to nejvíc v celé Evropské unii. Očkovací program má v zemi velkou podporu, tamní vláda v čele s premiérkou Mette Frederiksenovou tak Dány příliš přemlouvat nemusela.

„Zhruba osmdesát procent dánské populace už uvedlo, že vakcínu chce. Takže žádná veřejná komunikace nebo vládní kampaň není postavená na tom, že se dánský kabinet snaží někoho přesvědčit, že je dobrý nápad nechat se očkovat. Točí se spíš kolem toho, jak to udělat efektivně,“ říká v Checkpointu dánský politolog Christian Kvorning Lassen, zástupce ředitele Institutu pro evropskou politiku Europeum.

V současnosti Dánsko hlásí okolo dvou set tisíc pozitivně testovaných a zhruba 2200 obětí od začátku pandemie. Udržet koronavirovou nákazu pod kontrolou se Dánům daří i díky jasné vládní komunikaci.

„Kabinet dal lidem hned zpočátku otevřeně najevo, že to bude běh na dlouhou trať. Že krize neskončí po pár měsících s příchodem vakcíny – politická komunikace se zaměřovala na to, že krize znamená strukturální změny a že jedinou cestou k nějakému normálnímu životu je adaptovat se,“ vysvětlil Seznam Zprávám Lassen. Podle něj je však hlavním důvodem, proč dánská strategie vychází, především vzájemná důvěra mezi lidmi a dánským kabinetem.

„V Dánsku důvěra funguje recipročně – věříme, že naše vláda chce dělat to, co je dobré pro lidi. A vláda naopak věří, že když nám předá nějaká doporučení a nařízení, budeme je následovat. Nestane se, že by se nějaká větší část lidí zvedla a šla proti nařízení vlády, i když jsou nutná,“ dodává.

Podle Lassena komunikace Frederiksenové stojí na respektu k lidem, chová se k občanům jako k sobě rovným. Lassen upozorňuje, že se zatím sama nenechala očkovat, protože nespadá do rizikové skupiny. Politolog navíc připomíná, že premiérka dokonce několikrát odložila vlastní svatbu: „To na lidi hodně zapůsobilo. Třeba v České republice mají politici pocit, že si mohou dělat, cokoliv chtějí, že pro ně platí jiná pravidla než pro zbytek obyvatel. To ničí důvěru v politiky i vládu.“

Jak umí dánská vláda zacílit svou komunikaci? Jak pomáhá při pandemii rozvinutá digitální infrastruktura? A propagují dánské celebrity očkování? To se dozvíte v aktuální epizodě podcastu Checkpoint.

----
Checkpoint

O aktuálním světovém dění s Jolanou Humpálovou (@Jolana_H) a Evou Soukeníkovou (@eva_souk). Každý čtvrtek na Seznam Zprávách, ve Spotify i Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv všech dílů Checkpointu najdete tady, ostatní podcasty Seznam Zpráv zde. Svoje tipy, postřehy, nápady i připomínky nám posílejte na audio@sz.cz.

O Checkpointu na sociálních sítích pište s hashtagem #Checkpoint_JolEva.

Checkpoint
Not playing