Facebook Pixel
Checkpoint

"Nechci číst v černé kronice o dalších úmrtích žen." Femicida ve světě i u nás

Checkpoint
Checkpoint

Femicida je jedním ze zločinů z nenávisti, jednoduše řečeno vražda ženy či dívky právě z důvodu, že jde o ženu nebo dívku. Jedná se o nejvyšší formu diskriminace a násilí páchaného na ženské části populace.

„Pořád se potýkáme s tím, s čím jsme se potýkaly na začátku. Jsou to různé mýty, společnost má třeba pocit, že je to věc té rodiny nebo že je žena hysterka, takové to ‚kdo ví, jak to bylo‘ nebo ‚proč teda neodejde, vždyť může odejít‘. Obrací se to spíše na ty ženy a nikdo se neptá, proč si je vlastně muži dovolí takto bít a nakonec třeba i zabít. A když se podíváme na tresty, jsou dost nízké,“ říká v Checkpointu o situaci v České republice Zdena Prokopová z neziskového centra pro ženy Rosa.

Oficiální statistiky vypovídají o tom, že k femicidám dochází nejčastěji v nějakém intimním vztahu – vraždí tedy nejvíc partneři nebo expartneři. Samozřejmě ale nejde jen o takové případy, pachateli mohou být rodinní příslušníci, klienti, známí.

Ačkoliv v Česku je femicida stále velmi okrajovým tématem, v některých jiných zemích se jí dostává výrazně větší pozornosti. V Mexiku, které vykazuje suverénně nejvyšší počty obětí, se v této souvislosti mluví o krizi. Proti násilí na ženách tam, stejně jako v Turecku, letos protestovaly tisíce lidí. Tématu se věnují i ve Francii. skupina dvanácti novinářů deníku Le Monde po celé zemi zjišťovala, kdo jsou oběti femicidy. Zjistili například, že se určité chování a kroky, které vedou k samotné vraždě, zpravidla opakují. Podařilo se jim ale hlavně vzbudit o téma zájem. A to tak velký, že domácím násilím se začala zabývat vláda, která nakonec vydala velké prohlášení, kde ho odsuzuje. A mezi politiky se i ujal samotný termín „femicida“.

Jak se mluví o femicidě v dalších zemích? A je problémem i v České republice? Chcete vědět více o projektu novinářů Le Monde nebo o zkušenostech pracovnic italské neziskové organizace? Poslechněte si aktuální epizodu Checkpointu.

-----

  • Checkpoint je podcast o tom nejdůležitějším dění za hranicemi Česka. Vychází každý čtvrtek v poledne.
  • Připravují ho Eva Soukeníková (@eva_souk) a Jolana Humpálová (@Jolana_H), redaktorky zahraniční rubriky Seznam Zpráv, a editor Robert Candra.
  • Další podcasty, ale taky články, komentáře a videa najdete na zpravodajském serveru Seznam Zprávy. Poslouchejte nás na webu nebo ve vaší oblíbené podcastové aplikaci.
  • Vaše názory, návrhy, otázky, stížnosti nebo pochvaly nám můžete posílat na adresu audio@firma.seznam.cz.
  • Sledujte @SeznamZpravy na sociálních sítích: Twitter // Facebook // Instagram
  • Seznam Zprávy jsou zdrojem původních informací, nezávislé investigace, originální publicistiky.
Checkpoint
Not playing