Facebook Pixel
Checkpoint

Slovensko bojuje s vládní i covidovou krizí. Premiér problémy eskaluje

Checkpoint
Checkpoint

„Matovič místo aby situaci zklidnil, naopak vytváří a ještě eskaluje problémy,“ hodnotí v aktuálním Checkpointu chování slovenského premiéra Zuzana Kovačič Hanzelová, novinářka z deníku SME. Krize se vyhrotila poté, co Matovič objednal ruské vakcíny Sputnik V bez předchozí konzultace se svými koaličními partnery.

Jak ale zdůrazňuje i Kovačič Hanzelová, v případě vládní krize nejde vyloženě o tuto nebo jinou kauzu, ani o korupční skandál, kvůli kterému končily předchozí vlády na Slovensku: „Koaliční partneři si stěžují na to, že premiér nezvládá management vlády a svoji funkci.“ Ve vládě už skončili dva ministři – zdravotnictví a sociálních věcí. Členové čtyřkoalice volají i po odstoupení samotného Igora Matoviče.

Nová slovenská éra. Tak před rokem hodnotili komentátoři výsledek parlamentních voleb. Především proto, že se země dlouhá léta potýkala s protekcionismem a korupcí prorostlou státní správou. Opozice byla slabá a víc než dekádu byl u kormidla Robert Fico se stranou Směr. Jeho vláda držela ochranou ruku nad určitými vlivnými lidmi nebo podnikateli.

„Dnes si na Slovensku nikdo z vlivných lidí nemůže myslet, že je nedotknutelný,“ připouští slovenská novinářka, že s příchodem Matoviče do vlády se opravdu něco změnilo. Příkladem je i zatčení šéfa Slovenské informační služby Vladimíra Pčolinského z minulého týdne. „Teď vidíme, že policie je schopná a ochotná zatknout i šéfa tajné služby, který má blízko k vládní koalici,“ dodává reportérka deníku SME.

Koaliční krize podle Kovačič Hanzelové paralyzuje řešení krize pandemické. „Zrovna včera jsem jela tramvají a paní tam do telefonu nahlas vyprávěla, že si šla nechat udělat nehty a vytetovat obočí, ale tyto salóny mají být zavřené. Navíc vyprávěla, jak si s kosmetičkou zanadávaly na Matoviče,“ popisuje atmosféru v zemi. Premiér má aktuálně opravdu velmi nízkou podporu občanů, dostal se dokonce pod úroveň podpory Roberta Fica po vraždě novináře Jána Kuciaka.

Problémy se však mohou projevit i mimo Národní radu a daleko za hranicemi slovenského hlavního města. „Máme problém s velmi chudými romskými osadami. Na Slovensku jsou stovky osad, které vypadají jako africké slumy,“ říká Zuzana Kovačič Hanzelová a varuje, že již před pandemií se v zemi nacházelo 800 tisíc lidí na hranici chudoby, na které pandemie dopadá obzvlášť drtivě. „Přestože ještě neznáme aktuální data, odborníci se shodují, že tito lidé spadli pod hranici chudoby. Konkrétní data se ale dozvíme až ve chvíli, kdy budeme dávat dohromady škody po pandemii,“ dodává novinářka v podcastu.

V podcastu se navíc dozvíte i to, zda je prezidentka Zuzana Čaputová na Slovensku stejně oblíbená jako v Česku, a uslyšíte víc o tom, jaké krizové scénáře jsou právě na stole. Aktuální epizodu Checkpointu si pusťte v přehrávači v úvodu článku.
----
Checkpoint

O aktuálním světovém dění s Jolanou Humpálovou (@Jolana_H) a Evou Soukeníkovou (@eva_souk). Každý čtvrtek na Seznam Zprávách, ve Spotify i Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv všech dílů Checkpointu najdete tady, ostatní podcasty Seznam Zpráv zde. Svoje tipy, postřehy, nápady i připomínky nám posílejte na audio@sz.cz.

O Checkpointu na sociálních sítích pište s hashtagem #Checkpoint_JolEva.

Checkpoint
Not playing