Facebook Pixel
Den danske seriemorder med Sebastian Richelsen

Den danske seriemorder

Marcela, Hanne, Betina, Stine, Anette og Lene. Det er navnene på seks kvinder, som alle blev dræbt i København over en periode på bare ni måneder, mellem 1989 og 1990. Kun ét af drabene er i dag opklaret – det drab blev begået af Marcel Lychau Hansen, bedre kendt som Amagermanden.

Læs også: De 10 mest populære bøger om true crime

Bagom serien 'Den danske seriemorder' Sebastian Richelsen

Sebastian Richelsen har siden sin tid i politiet læst til journalist, men har aldrig kunne give slip på de uopklarede kvindedrab. Derfor dykker han i 'Den danske seriemorder' ned i sagerne for at se på dem med nye øjne. Måske dukker der noget op, og måske har nogen med årene fået lyst til at tale. Sebastian Richelsen taler med vidner, pårørende og de personer som sad med sagerne i sin tid.

For at forstå hvilken person Amagermanden var og er tager Sebastian Richelsen med 'Den danske seriemorder' dig med på en tidsrejse gennem hans liv.

'Den danske seriemorder' er på i alt seks episoder. Vi opdaterer denne side løbende med ekstramateriale.

Hvem var Amagermanden? Amagermanden bedre kendt som Marcel Lychau Hansen Episoder Episode 1 https://youtu.be/Ubl2QbsFlSg

I første episode undersøges, hvad der var Marcel Lychau Hansen/Amagermandens motiver bag at begå de forbrydelser han gjorde? Hvordan er sådan en mands barndom og liv?

Amagermandens nærmeste vidste ikke hvad der foregik? Hvordan lykkes det han at opretholde denne facade? Hvordan kunne han tage direkte fra en ekstremt kynisk voldtægt begået tæt ved Kongelundsvejen på Amager og så ud for at se sin søn spille en fodboldkamp. Som om intet var hændt. Hvordan er det overhovedet muligt?

Første episode af den danske seriemorder

Lyt til 'Den danske seriemorder episode 1 - Amagermanden'

Lyt gratis til første episode.

Episode 2 https://youtu.be/65UoC7UMCYw

Den anden episode handler om, den 17 årige Marcela Guerrero Mieres. Hun blev i 1989 voldtaget og kvalt i et naturområde på Avedøre Holme. Et drab som på mange måder minder om det drab, som Amagermanden begik på Lene Buchardt Rasmussen nogle måneder senere.

Lyt til 'Den danske seriemorder episode 2 - Macela'

Episode 3 Sebastian Richelsen

I tredje afsnit undersøger Sebastian Richelsen drabet af den 23-årige Hanne With nærmere. Nytårsnat 1. Januar 1990 bliver Hannes lig fundet af hendes kæreste i deres fælles lejlighed på Fensmarkgade. Hun ligger nøgen i en stor blodpøl og er groft mishandlet, med stiksår og hendes hals er skåret over.

Lyt til 'Den danske seriemorder episode 3 - Hanne'

Episode 4 https://youtu.be/_p8T4nHlVyk

I det fjerde afsnit er der fokus på drabet af den 22-årige Betina Christensen, som tilmed kendte Hanne With fra sidste episode. De to var kollegaer i prostitutionsmiljøet på Vesterbro.

D. 3. Januar 1990 forsvinder Betina Christensen. Betinas lig dukker først op 7 år senere, da to kloakarbejdere er ved at rense en brønd på Halmtorvet i København.

Lyt til 'Den danske seriemorder episode 4 - Betina'

Episode 5 https://youtu.be/iU8MJAzkqdI

Det femte afsnit tager dig tilbage til den 4. juni 1990. Under det store pinsekarneval i København bliver den 18-årige Stine Geisler kvalt i en kælder under en restaurant i Teglgårdsstræde.

Lyt til 'Den danske seriemorder episode 5 - Stine' (tilgængelig 2019-08-02)

6. episode https://www.youtube.com/watch?v=z2outvNafRg

Den 21. august 1990 bliver den 28-årige Anette Just Olesen dræbt med en kniv i sin opgang på Amager. Drabet blev begået bare otte dage inden Amagermanden slog Lene Buchardt Rasmussen ihjel et andet sted på Amager. Dette er sjette og sidste episode.

Lyt til 'Den danske seriemorder episode 6 - Anette' (tilgængelig 2019-08-09)

Tidslinje

- Født 2. oktober 1965: Marcel Lychau Hansen fødes på Amager (1) - Begyndte som 12-årig sin kriminelle løbebane med hærværk og tyveri (1) - 16. marts 1983: Røveri mod Gertrud Christensen i Hellerup (1) - 16. januar 1984: Marcel Lychau Hansen anholdes i Roskilde og får taget hånd- og fingeraftryk (1) - 16. februar 1987: Drab på Edith Louise Andrup på Brøndkærvej i Valby (1) - 17. juni 1987: Politiet opgiver at sigte Marcel Lychau Hansen for drabet på fru Andrup - 10. december 1989: Den 17-årige Marcela Mieres findes dræbt i Mågeparken i Avedøre (2) - 1. Januar 1990: 23-årige Hanne With lig findes dræbt i hendes lejlighed (3) - 3. Januar 1990: Betina Christensen forsvinder sporløst (4) - 21. august 1990: 28-årige Anette Just Olesen dræbt med en kniv i sin opgang på Amager (6) - 29. august 1990: Drab på Lene Buchardt Rasmussen i Fasanskoven på Kalvebod Fælled (1) - 4. juni 1990: 18-årige Stine Geisler kvæles under det store pinsekarneval (5) - 19. oktober 1995: Firedobbelt voldtægt på Ingolfs Allé på Amager (1) - 3. maj 2005: Voldtægt på Amagerkollegiet (1) - 25. september 2010: Voldtægt på Kongelundsvej på Amager (1) - 21. oktober 2010: Match mellem Fasanskoven, Amagerkollegiet og Kongelundsvej (1) - 4. november 2010: Første tip om Marcel Lychau Hansen (1) - 12. november 2010: Dna-match på Marcel Lychau Hansen og anholdelse (1) - 28. maj 2011: Sagen er færdigefterforsket og overgår til anklagemyndigheden (1) - 2. november 2011: Retssagen mod Marcel Lychau Hansen indledes (1) - 22. december 2011: Marcel Lychau Hansen idømmes fængsel på livstid (1)

(1) Behandles i ‘Den danske seriemorder episode 1 – Amagermanden’ (2) Behandles i 'Den danske seriemorder episode 2 - Macela' (3) Behandles i 'Den danske seriemorder episode 3 - Hanne' (4) Behandles i 'Den danske seriemorder episode 4 - Betina' (5) Behandles i 'Den danske seriemorder episode 5 - Stine' (6) Behandles i 'Den danske seriemorder episode 6 - Anette'

16. marts 1983: Røveri mod Gertrud Christensen

Den 16. marts 1983 overtaler den 17-årige Marcel to af sine venner til at tage med ham op til den 75-årige Gertrud Christensen i Hellerup for at begå røveri. Dette har en af vennerne siden forklaret politiet.

Alle tre har bundet tørklæder rundt om hovederne, så de ikke kan genkendes. Marcel har også en trækølle med. Da kvinden åbner døren springer Marcel ind og slår hende i hovedet med trækøllen, så hun falder til jorden. Ingen af kammeraterne havde troet, at der rent faktisk skulle gøres skade på damen.

Kammeraterne tør ikke sige Marcel imod og går igang med at lede efter værdier. Da politiet efterfølgende kommer frem til stedet, beskriver den ældre dame de tre mænd som narkomaner. Et spor der i første omgang fører politiet på afveje.

16. februar 1987: Drab på Edith Louise Andrup på Brøndkærvej i Valby Edith Louise Andrup

17. februar 1987 blev den 72-årige Edith Louise Andrup fundet dræbt i sin lejlighed på Brøndkærvej i Valby i København. Hun var blevet kvalt med et bælte. Det tydede ikke på, at der havde været den store kamp, så Marcel havde været hurtig og effektiv.

Der var ikke tale om en seksualforbrydelse, men nærmere et rovmord. Lejligheden var gennemrodet og bar præg af, at gerningsmanden havde ledt efter værdier. Det blev dog også konstateret, at der var blevet stjålet flere smykker.

For at sløre drabet og fjerne spor, tændte Marcel et stearinlys, som han så satte på gaskomfuret. Herefter tændte han for gassen i håbet om, at der vil ske en brand eller eksplosion, som så vil slette sporene efter ham.

10. december 1989: Den 17-årige Marcela Mieres findes dræbt i Mågeparken i Avedøre Marcela Mieres

Den 9. december er Marcela til en fest i selskabslokalerne på Strandløbervej 35 i Hvidovre. Klokken 23.15 beslutter Marcela sig for at tage afsked med sine klassekammerater for at gå hjem til sin kæreste.

Ved en fodgængerovergang på Hvidovre Enghavevej ser et vidne, at en ung mand på noget der ligner en grøn Puch Maxi stopper ved Marcela. Manden på knallerten og Marcela taler kort sammen, hvorefter hun stiger op bag på knallerten. Uden at vidnet kan høre, hvad de taler om, virker det som om, at Marcela stiger frivilligt op på knallerten.

Knallerten med manden og Marcela kører ad stisystemet i retning mod det mennesketomme industri- og naturområde Avedøre Holme. Flere andre vidner bekræfter at havde set de to komme kørende på knallerten. Herefter er der ingen, udover gerningsmanden, som ved hvad der sker med Marcela.

1. Januar 1990: 23-årige Hanne With findes dræbt i hendes lejlighed Hanne With

Til dagligt var Hanne prostitueret og en del af misbrugsmiljøet på Vesterbro. Prostitutionsdrab fik generelt ikke meget opmærksomhed i medierne. Kan dette have påvirket politiets prioritering af sagen - og dermed efterforskningen? Og hvad er lighederne mellem drabet på Hanne With og de drab Amagermanden er dømt for?

Hannes hals var skåret over, hun var nøgen og indsmurt i blod. Hanne With var prostitueret og havde sin daglige gang på Istedgade på Vesterbro. Amagermanden var på dette tidspunkt en aktiv drabsmand. Han kom ofte på og omkring Istedgade og benyttede sig af de prostituerede. Men kunne han have noget med drabet på Hanne With at gøre?

Hannes mord betegnes af politiet som et overkill. Det betyder at der er flere skader end der skal til for at dræbe et menneske. Men hvorfor finder nogen det nødvendigt at dræbe en person på denne måde?

3. Januar 1990: Betina Christensen forsvinder sporløst Betina Christensen

Betina Christensen ligger og sover da kæresten tidlig morgen den 3. januar 1990 går fra deres hjem.

Omkring kl. 12.35 kører Betina i en forudbestilt taxa fra kærestens bolig i Lyngby til sin bank på Gammelmosevej 180 i Bagsværd. Hun hæver 450 kr. på sin konto. Taxaen venter på hende under bankbesøget og kører hende videre til Bagsværd Apotek. Her køber hun ifølge apotekets medarbejdere noget metadon kl. 12.45. Herfra husker taxachaufføren ikke, hvor han kørte Betina hen. Men han fik en ny tur ved Bagsværd station kl. 13.04.

Cirka kl. 14.30 hæver Betina yderligere 1850 kroner fra sin konto i Andelsbanken på Vesterbrogade 4B nær Hovedbanegården i København. Det er nærliggende at tro, at hun har taget S-toget fra Bagsværd til Hovedbanegården. Og fra dette øjeblik forsvinder Betina Christensen sporløst…

4. juni 1990: 18-årige Stine Geisler kvæles under det store pinsekarneval Stine Geisler

Det er en lun aften og der er en let støvregn over København. Stine er lige ankommet på sin gamle damecykel til en fødselsdagsfest i en lejlighed på Østerbro. En 30-40 unge mennesker er stuvet sammen i lejligheden. I løbet af aftenen spørger Stine fødselaren, om ikke hun må låne deres fastnettelefon.

Efter midnat beslutter en gruppe på omkring 10-15 af de unge at tage ind til byen for at opleve lidt af det igangværende pinsekarneval, som her i 1990 er et stort tilløbsstykke i indre København.'

Omkring kl. 2 beslutter Stine sig for at tage hjem. Ved Højbro Plads siger hun farvel til to af sine venner og cykler på sin damecykel væk ad Gammel Strand. Hun cykler videre ad Rådhusstræde og Kattesundet mod Teglgårsstræde, hvor porten til gården, hvor hun altid parkerer sin cykel, ligger. Denne cykeltur er sidste gang, at vidner har set Stine Geisler mens hun var i live.

kælder under en restaurant i Teglgårdsstræde, hvor liget af Stine GEISLER blev fundet & Ridser på hendes håndled 21. august 1990: 28-årige Anette Just Olesen bliver dræbt med en kniv i sin opgang på Amager Anette Just Olesen

Den 21. august 1990 bliver den 28-årige Anette Just Olesen dræbt med en kniv i sin opgang på Amager. Drabet af hende blev det femte uopklarede kvindedrab begået i København mellem 1989 og 1990.

Dette drab blev begået bare otte dage inden Amagermanden slog Lene Buchardt Rasmussen ihjel et andet sted på Amager. Drabet på Anette Just Olesen skete på Højdevej, en vej hvor Amagermanden selv havde haft adresse.

Mistanken mod Amagermanden forsvandt dog, da to unge drenge gav et signalement af gerningsmanden, som ikke mindede om Amagermandens signalement. Men hvor troværdige er disse vidneforklaringer, og hvor meget kan man lægge i dem?

19. oktober 1995: Firedobbelt voldtægt på Ingolfs Allé på Amager

Tidlig morgen lørdag den 19. oktober 1995 omkring kl. 6.30 knuser Marcel Lychau Hansen et kældervindue og trænger ind i et hus på Ingolfs Alle på Amager.

Ingolfs Alle 21, huset, hvor Amagermanden voldtog 4 unge piger. I dag er der Bed & Breakfast.

På 1. salen ligger en 22-årig kvinde og sover. Hun blir vækket og får at vide, at hun ikke må kigge på ham. Marcel tager et hovedpudebetræk, som han trækker ned over hendes hoved. Herefter spøger han hende, om der er andre i huset. Kvinden fortæller, at der ligger tre andre piger og sover nede i kælderen.

Marcel tager den 22-årige kvinde med ned til de tre andre piger og vækker dem. Han finder nogle flere hovedpudebetræk, som han så trækker ned over hovedet på de tre piger. Marcel spørger hvor gamle de er. De er blot 14 og 15 år gamle. Han skærer derefter et sjippetorv over og binder pigerne på hænder og fødder. Pigerne bliver enkeltvis trukket ind på badeværelset og seksuelt misbrugt på forskellige måder.

Marcel laver én fejl. Han afsætter noget sved på det sjippetorv han brugte til at binde pigerne med og på kniven han tog fra køkkenet. Politiet kan dog ikke bruge det som bevis, da DNA teknologien ikke fungerer endnu. Men efterforskerne er så fremsynede, at de tager rebstykkerne og kniven med ind til Politigården. 15 år efter senere står det klart, at gerningsmanden er Marcel Lychau Hansen.

3. maj 2005: Voldtægt på Amagerkollegiet

Om morgenen den 3. maj 2005 ligger en 24-årig kvinde og sover i sin kollegielejlighed på Amagerkollegiet. Omkring kl. 6 hører hun noget, der larmer udenfor. Hun vågner dog først helt op, da Marcel Lychau Hansen er brudt ind til hende og står lige over hendes seng.

Amagerkollegiet

Marcel griber fat om hendes mund, så hun ikke kan skrige. Han siger, at hun ikke må kigge på ham. Marcel tager derefter en bluse fra gulvet og binder den rundt om hendes hoved, så øjnene er dækket. Han forklarer hende stille og roligt , at hun vil overleve så længe, at hun bare gør, som han siger.

Kvinden bliver udsat for flere seksuelle overgreb over de næste mange timer. Hun er rædselsslagen og frygter for sit liv under hele voldtægten. Da Marcel føler sig færdig, kommanderer han kvinden ud i bad, mens han overvåger hende - for ligesom at sørge for, at hun får fjernet alle sporene af ham fra sin krop.

Men Marcel Lychau Hansen laver en stor fejl, da han drikker af mælkekarton fra køleskabet. Politiets teknikere kan omdanne det spyt, som sidder på mælkekartonen til en DNA profil, der matcher hans.

25. september 2010: Voldtægt på Kongelundsvej på Amager Kongelunden på amager

En 17-årig kvinde er lørdag morgen på vej hjem til sine forældre på Amager. Hun stiger af metroen på Ørestad metrostation lige ved storcentret Fields på Amager. Da hun går på Kongelundsvejen tager en mand pludselig fat i hende bagfra. Han er stærk og holder en hånd for hendes mund, så hun ikke kan skrige.

Kvinden bliver holdt hårdt fast og slæbt over i en kolonihave. I løbet af de næste 20 minutter voldtager Marcel Lychau Hansen hende to gange. Imens voldtægten foregår, lægger kvinden mærke til, at manden har en hvid lomme på ærmet af sin sorte jakke. Fra den lomme trækker han et kondom frem. Han tager kondomet på og får udløsning.

"Da jeg gik fra snakken med hende, havde jeg det som om, jeg havde fået en mavepuster" - Sebastian Richelsen

Marcel Lychau Hansen tager hendes taske og hendes høretelefoner og går stille og roligt ud af haven og væk.

12. november 2010: Dna-match på Marcel Lychau Hansen og anholdelse

Mandag den 8. november 2010 kører politiet ud på Marcel Lychaus Hansens nye adresse i Valby. Marcel følger frivilligt med ind på politigården. Han blev afhørt, men nægter sig skyldig i alle anklager.

Politiet tager derefter et mundskab, så de sammenligne med den DNA, de har fundet på gerningsstederne. Da svaret kommer fire dage efter står det klart, at Marcel Lychau Hansen er Amagermanden.

Mod på mere True Crime? Se De 10 mest populære bøger om true crime

Den danske seriemorder med Sebastian Richelsen
Not playing