Go to podcast
by Nadja Vienberg
Du Burde Ingenting

#17 Den om følelsesmæssig spisning med Anne Gaardmand

Description

De fleste kender til det at spise på følelser. Ofte ligestilles følelsesmæssig spisning med en håndteringsstrategi til svære følelser som vi gerne vil væk fra, men følelsesmæssig spisning kan forekomme på hvilke som helst følelser. Følelsesmæssig spisning ligestilles ligeledes ofte med noget som vi ikke burde gøre, men i dette afsnit, hvor jeg har inviteret Anne Gaardmand ind til en snak om netop følelsesmæssig spisning, tager vi en anden vinkel på emnet. Her taler vi blandt andet om, hvorfor det er vigtigt ikke at udskamme følelsesmæssig spisning, og hvordan følelsesmæssig spisning i virkeligheden blot er en form for affektregulering når du ikke lige ved hvad du ellers skal gøre med dine følelser. Vi kommer også ind på redskaber til at begrænse følelsesmæssig spisning, til dig der føler en magtesløshed forbundet med det at være bevidst om, at du spiser på følelser, men ikke rigtig ved hvordan du skal ændre eller begrænse denne adfærd. Derudover besvarer vi lytterspørgsmål der blandt andet handler om hvilke copingstrategier du ellers kan gøre brug af i stedet for maden, og hvordan man håndterer tilladende tanker i forhold til at spise.

Der er fundet en sammenhæng mellem det at have svært ved at regulere sine følelser, og det at have overspisningsepisoder (1). Ydermere tyder det på at mennesker der kæmper med overspisninger ofte har svært ved at mærke sig selv og hvad de egentlig har brug for. Dette kommer ofte til udtryk som en "uro" som mange beskriver, at de forsøger at komme af med, når de kommer til at overspise (2).

1: Whiteside U et al: Difficulties regulating emotions: Do binge eaters have fewer strategies to modulate and tolerate negative affect?
2: Finn Skårderud: "Stærk/svag - Håndbog om spiseforstyrrelser", Hans Reitzels Forlag, 2002.

Details

Episode

by Nadja Vienberg