Facebook Pixel
Familiepsykologi

Afsnit 8: Det grænseløse forældreskab

Description

I dette afsnit taler jeg med familiesociolog Maria Ørskov om hendes bog "Det grænseløse forældreskab". En bog, som jeg under alle forældre at læse! Bogen viser på fornemmeste vis, at megen af den selvkritik, ikke så få forældre kæmper med, i virkeligheden burde rettes udad mod et samfund og en kultur, som på så mange leder og kanter indgyder forventninger til forældre, ingen kan leve op til.

Bogen beskriver med udgangspunkt i den internationale litteratur på området og Marias egen forskning, hvordan forældre er fanget i, hvad hun kalder et ”grænseløst forældreskab.” Et forældreskab, hvor du hele tiden bliver fodret med forestillinger om, hvad du kan og bør gøre bedre, hvad du bør undgå, hvordan og hvor meget, du bør engagere dig i dit barns skole, fritid og liv i det hele taget, hvis du vil leve op til forestillingen om den gode nok forælder.

Det var meget berigende at støde ind i én, hvis pointer ligner mine egne så meget, men som har en sociologisk vinkel på fænomenet ”forældreskab”. Maria beskriver selv bogen som et sociologisk selvforsvar til forældre. Jeg vil beskrive den som et helt nødvendigt sæt kritiske briller, alle forældre bør tage på, inden de fordyber sig i eksperternes gode råd, eller når de undrer sig over, om det mon bare er dem, som synes forventningerne til deres engagement i skolen er lidt i overkanten.

Categories