Facebook Pixel
Grunnstoffene

Nikkel - og grunnstoffsorteringsmaskinen i Kristiansand

Grunnstoffene
Grunnstoffene

Har du nikkelallergi? Hvis ikke så er dette en episode du absolutt bør få med deg, for her har vi fått med en skikkelig guru innen Nikkelets verden, nemlig Ole Dotterud fra Glencore Nikkelverk i Kristisansand.

Vi prater om alt fra Nikkels strevsomme barndom som en slags grunnstoffenes stygge og ubrukelige andunge, til dets utvikling til en vakker svane som har en helt sentral rolle i vårt moderne liv. Vi skal høre om hvor nikkel kommer fra, og hvordan det finner vei inn i alle de oppladbare batteriene vi etterhvert nå omgir oss med. Også skal vi se hvordan vi magisk kan flytte nikkel fra en gjenstand til en annen, kun med ting du har på kjøkkenet!

Bli med oss på vår vimsete reise gjennom det periodiske system der vi får nerdet fra oss og gravd oss dypt ned i hvert enkelt grunnstoff, men på et nivå som alle skal kunne forstå. Med oss på reisen har vi eksperter som kan mer enn de fleste om de ulike grunnstoffene og hjelper oss å skjønne litt mer av det vi alle er lagd av. Vi er Gunstein Skomedal (materialteknolog UiA), Ole Martin Løvvik (fysiker, UiO/Sintef) og Birte Runde (journalist i Eyde-klyngen).

Har du forslag til grunnstoff vi bør snakke om, gjester/eksperter vi bør invitere eller besøke, eller morsomme fakta og historier om et grunnstoff? Eller har du innspill til lyd, form, innhold eller annet? Send oss gjerne tilbakemelding på gunstein.skomedal@uia.no.

Grunnstoffene
Not playing