Facebook Pixel
Grunnstoffene

Oksygen - om livets opprinnelse og festens midtpunkt

Grunnstoffene
Grunnstoffene

Oksygen har til alle tider vært tett forbundet med menneskets eksistens på jorden; fra de første organismer begynte å bruke oksygen til å frigjøre energi, oldtidsmenneskets oppdagelse av ilden og ikke minst hvordan oksygenet både holder oss i live, men også sakte men sikkert bidrar til vår undergang.

I denne episoden har vi fått med Katharina Vestre, en framifrå cellebiolog som kanskje er mest kjent for sine internasjonale bestselgere som "Det første mysteriet: historien om deg - før du ble født" og "Dyrenes rekordbok". Vi snakker om livets opprinnelse og oksygenets rolle i våre liv. Også skal vi selvfølgelig prøve å lage litt oksygen i studio!

Bli med oss på vår vimsete reise gjennom det periodiske system der vi får nerdet fra oss og gravd oss dypt ned i hvert enkelt grunnstoff, men på et nivå som alle skal kunne forstå. Med oss på reisen har vi eksperter som kan mer enn de fleste om de ulike grunnstoffene og hjelper oss å skjønne litt mer av det vi alle er lagd av. Vi er Gunstein Skomedal (materialteknolog UiA), Ole Martin Løvvik (fysiker, UiO/Sintef) og Birte Runde (journalist i Eyde-klyngen).

Har du forslag til grunnstoff vi bør snakke om, gjester/eksperter vi bør invitere eller besøke, eller morsomme fakta og historier om et grunnstoff? Eller har du innspill til lyd, form, innhold eller annet? Send oss gjerne tilbakemelding på gunstein.skomedal@uia.no.

Grunnstoffene
Not playing