Facebook Pixel
Historiske Trøndelag podden

Episode 30. Rostad gård

Historiske Trøndelag podden
Historiske Trøndelag podden
Rostad gård på Inderøy har en meget spesiell historie. Det er en entusiastisk og kunnskapsrik Vidar Berdahl som formidler historien om Rostad gård i denne podcastepisoden. Gården har huset Ole Jorgensen Richter, som var
Norges statsminister i Stockholm fra 1884 til 1888. Han var født 1829 på Inderøy og død ved selvmord i Stockholm i 1888.

Richter innledet et hemmelig forhold til den langt yngre Ebba Astrup (1863–1944). De hadde kjent hverandre i noen år, og hun hjalp ham i stor grad gjennom sorgen etter tapet av sin kone. Richter og Astrup ble etterhvert hemmelig forlovet, og det sies at Astrup var Richters store kjærlighet. Ebba Astrup var inntil 1918 bestyrerinne på Rostad, som i 1899 ble overtatt av Norsk misjon blant hjemløse, og opparbeidet nok anseelse i lokalsamfunnet til å bli kalt «Mor Rostad». Rostad ble i Astrups tid barnehjem, og senere spesialskole for barn og ungdom med adferdsvansker. Astrup ble gravlagt sammen med Richter da hun døde i 1944, slik hun ønsket.

I dag eies gården av Stiftelsen Rostad, en del av Kirkens Sosialtjeneste, som driver Rostad Ungdomsheim. Ungdomsheimen er en barnevernsintitusjon for barn og unge i alderen 9–18 år med store omsorgsbehov.
Historiske Trøndelag podden
Not playing