Facebook Pixel
Hvem bestemmer i morgen?

Er iværksætterne bedre til selvledelse?

Hvem bestemmer i morgen?
Hvem bestemmer i morgen?
følge Europakommisionen er 14% af den europæiske arbejdsstyrke selvstændige. Indenfor 10 år vil halvdelen af den amerikanske arbejdsstyrke arbejde freelance eller som iværksættere. Og ja, det er blevet styrket af Corona-pandemien; enten er man skubbet ud i det af nød, eller man har set muligheden for at starte en ny forretning.

Iværksætteri og gig-work er tydeligvis en megatrend, der kommer til at påvirke både samfundet, virksomhederne og os som arbejdsgivere og arbejdstagere.

Hvad kan vi lære af det, som ledere og som organisationer?

Flere virksomheder eksperimenterer med organisatoriske modeller, der minder meget om interne startup-markeder. Et eksempel hvidevaregruppen Haier Group i Kina, der har vendt ledelsespyramiden på hovedet for at skabe 2000 selvledende teams, der fungerer som mini-virksomheder med eget ansvar for omsætning og overskud. En anden berømt case er hjemmeplejeorganisationen Buurtzorg i Holland, med mere end 1000 selvstændige teams og ca 50 administrative medarbejdere; en case som flere i Danmark er inspireret af.

Er det vejen frem? Med de stærke tendenser i verden om hastige forandringer, teknologisk eksponentiel vækst og voksende fokus på menneskelighed og selverkendelse, er iværksætterne så netop den type mennesker, der kommer til at stortrives i fremtidens virksomheder?

Med i studiet for at diskutere netop det er lektor ved Institut for Ledelse, Politik og Filosofi Michael Pedersen og iværksætter Mia Wagner, der står bag virksomheden Nordic Female Founders. Undervejs i programmet har vi også et kort interview med oversygeplejerske på Bornholms hospital Lajla Vang om et initiativ med selvledelse, de har kørt på nogle afdelinger efter det hollandske forbillede i Buurtzorg.
Hvem bestemmer i morgen?
Not playing