Facebook Pixel
Järnvägspodden

Något gör ju Japan rätt

Järnvägspodden
Järnvägspodden

Årets femte avsnitt går i punktlighetens tecken när vi dels får oss en dos japansk punktlighetskultur till livs tillsammans med forskaren Carl-William Palmqvist, dels uppdaterar oss på MPK i sällskap med delprojektledaren Petrus Olsson.

Det krävs inget mindre än en pandemi för att punktlighet inte längre ska vara ett givet samtalsämne vid sidan om vädret. Och kanske är det lite synd att blickarna nu riktas åt annat håll eftersom punktligheten aldrig varit bättre – och det var faktiskt en trend som startade redan i december. Men hur ska vi kunna hålla i och hålla ut även när vardagen återkommer. Ett sätt kan vara att rikta blickarna mot öst, och därför vänder vi oss till den person i Sverige som har bäst koll på japansk punktlighet. Och det är Carl-William Palmqvist, forskare vid Lunds universitet.

Punktlighet är summan av allt arbete som sker i branschen för att rusta upp, bygga ut och modernisera järnvägen. Inte minst ställs förhoppningar på hur framtida tågplaner ska planeras med bättre arbetssätt, verktyg och förutsättningar. Det var ett par år sedan, men nu har vi med andra ord alltså letat upp MPK igen, och den vi fann är delprojektledaren Petrus Olsson som ger oss och er en bild av vad som hänt sen sist.

Som vanligt kryddar vi anrättningen med ett kort nyhetssvep, och klockar punktligt och prydligt in på knappt 40 minuter.

Järnvägspodden
Not playing