Facebook Pixel
Jutlandia - Kaldet til slaget

Afsnit 4: Kommandør og korsfarer

På Jutlandia behandles FN-soldaterne, men hvad med de lokale og civile?

Der er stunder på Jutlandia, hvor krigen står stille og afventer modstanderens næste træk, og
hvor der ikke er meget gavnligt at give sig til om borde - til stor frustration for det civile personale, ikke mindst kommandør Kai Hammerich.

Hammerich var både en meget troende og meget pragmatisk mand. Med en militær fortid og et stort humanitært hjerte, og med Genève-konventionen og lægeløftet som hjemmel, insisterer han på at hjælpe lokalbefolkningen - voksne som børn.

Tidligere chefjurist og vicegeneralsekretær i Røde Kors, Preben Søegaard Hansen, hjælper os på vej med at forstå det politisk komplekse, internationale spil, som Hammerich kaster sig ud i for at få lov til at behandle civile ombord.

Det er i dag 70 år siden, at Røde Kors’ hospitalsskib Jutlandia lagde til kaj ved den sydkoreanske havneby Pusan. Landet var i blodig krig mellem det kommunistiske nord og det demokratiske, vestligt-orienterede syd. For at bidrage til den amerikanskledede FN-mission, der skal stoppe den røde hær fra nord, sender Danmark hospitalsskibet til Korea. Og beder upartiske Røde Kors om at styre skibet og operationen for at bevare Danmarks neutralitet i konflikten mellem stormagterne. Ombord er den kun 20-årige Bent Boisen. Udsendelsen med Jutlandia får afgørende betydning for ildsjælen Bents liv og har præget Bents familie frem til i dag, hvor Jutlandia er blevet et folkeeje med Kim Larsens sang fra 1986. Og nødhjælpsoperationen på den anden side af jorden, står i dag som et funklende ikon for Røde Kors’ såvel som Danmarks internationale hjælpearbejde.

’Jutlandia – Kaldet til slaget’ er produceret af LYDPOL i samarbejde med Axel Boisen for Røde Kors.
Medvirkende: Tidligere chefjurist og vicegeneralsekretær i Røde Kors, Preben Søegaard Hansen, Axel Boisen

Fortæller: Helle Ansholm

Indlæsning af breve: Lue Støvelbæk

Arkivmateriale: DR Arkiv, “Jutlandia ved Korea fronten i Inchon-bugten” v. Anders Geo, 24/1 1953

Mix og lyddesignkonsulent: Trine Damgaaard

Masterering: Anders Andreassen

Musik: “Jutlandia” (tekst/musik: Kim Larsen 1986) genindspillet og sunget af Axel Boisen og produceret af Jan Lysdahl, 2020

Øvrig musik og lydeffekter: Kai Engel, Blue Dot Sessions, Freemusicarchieve, Freesound m.fl.

Research, tilrettelæggelse, optagelse, manuskript, speak, redigering og lyddesign: Anne Neimann Clement og Helle Ansholm efter idé af Axel Boisen og Røde Kors.
Jutlandia - Kaldet til slaget
Not playing