Facebook Pixel
Knooppunt Shanghai

#1 Zo werd China een wereldmacht

Knooppunt Shanghai
Knooppunt Shanghai

Mede mogelijk gemaakt door: AXA Investment Managers

Deze eerste aflevering is begin februari opgenomen. China was al in de greep van corona, maar in Europa ging het gewone leven nog even door. Te gast zijn Bert Hofman, directeur van het East Asian Institute in Singapore, en Raphie Hayat, die als senior econoom bij Rabobank de economie van China volgt.

De studentenprotesten van 89 vormen het begin van het gesprek. Voor de toenmalige leider Deng Xiaoping zijn die enkele jaren later indirect de reden voor een serie economische hervormingen, waarbij de socialistische markteconomie wordt aangekondigd. Het socialistische betekent kort gezegd dat de partij aan de macht blijft, aldus Hofman.

Begin deze eeuw treedt China toe tot de Wereldhandelsorganisatie. Hayat noemt de timing van China perfect. Met de lage lonen en de toenemende globalisatie groeit het land pas echt uit tot productieschuur van de wereld. In 2006 zetten de machthebbers vraagtekens bij de sterke markthervormingen en wordt de harmonieuze samenleving het credo. Dat is nog niet helemaal gelukt, constateert Hofman. De ongelijkheid is alleen maar toegenomen, ondanks de groei van het land, voegt Hayat toe.

Luister ook naar aflevering 2 | Het Chinese verlanglijstje

Verder verkennen we wat de internationalisatie van de renminbi concreet betekent en in hoeverre China echt bereid is zijn markten open te stellen.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Knooppunt Shanghai
Not playing