Facebook Pixel
Knooppunt Shanghai

#3 Innoveren en onderhandelen op z'n Chinees

Knooppunt Shanghai
Knooppunt Shanghai

Mede mogelijk gemaakt door: AXA Investment Managers

Knooppunt Shanghai is na een corona-break van drie maanden weer terug. In deze derde aflevering zijn te gast Mark Greeven, Professor Innovatie en Strategie aan IMD in Zwitserland en Rogier van Bijnen, advocaat bij R&P Lawyers en woonachtig in Hong Kong.

Mark Greeven is inmiddels al 15 jaar actief in China. Voor zijn monsteronderzoek sprak hij met 450 ondernemers, waaronder Jack Ma van Alibaba, over de manier waarop zij innoveren en de impact hiervan op de rest van de wereld. We focussen ons in het westen voornamelijk op een handjevol bedrijven als toonbeeld van Chinese innovatie. Er is echter een enorm scala aan innovatieve, technologisch- maar ook wetenschappelijk gedreven bedrijven in China actief waar wij geen weet van hebben.

Luister ook naar aflevering 1 | Zo werd China een wereldmacht

Onderhandelen met Chinezen is eigenlijk heel simpel, als je weet wat je aan het doen bent, stelt Rogier van Bijnen. Ze volgen eenzelfde patroon, je ziet hetzelfde gedrag steeds terugkomen, maar het probleem is dat westerse partijen daar heel moeilijk mee om weten te gaan. De veronderstelling dat je bij een onderhandeling redelijkerwijs wel uitkomt op een 50-50 deal is pertinent niet waar. Als daar een euro op tafel ligt, dan wil de Chinese partij 99 cent hebben, als die dat kan krijgen. Die hardheid is iets waar veel westerlingen door overvallen worden.

Luister ook naar aflevering 2 | Het Chinese verlanglijstje

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Knooppunt Shanghai
Not playing