Facebook Pixel
Knooppunt Shanghai

#5 China na corona

Knooppunt Shanghai
Knooppunt Shanghai

Mede mogelijk gemaakt door: AXA Investment Managers

In de laatste uitzending van Knooppunt Shanghai komen economie, leiderschap en geopolitiek samen. Te gast zijn Ties Dams van Instituut Clingendael en schrijver van het boek De Nieuwe Keizer, Henk Schulte Nordholt, sinoloog en publicist van onder meer China en de Barbaren en Arjen van Dijkhuizen, senior econoom binnen het Emerging Markets Team van het Economisch Bureau van ABN AMRO.

Luister ook naar aflevering 4 | Duurzaam beleggen in China

Wat ik interessant vind is de vraag wat zij echt hebben gedaan en hoe naar hun inspanningen wordt gekeken, aldus Ties Dams. Zo wordt China door de inwoners van een aantal Oost-Europese landen gezien als het land dat hen het meeste heeft geholpen. De aanvankelijk verwachte imagoschade voor het land lijkt dus wel mee te vallen. China vindt het niet erg om nu op veel gebieden de nummer twee te zijn. Zolang zij de underdog kunnen spelen, is dat heel erg handig. Zo kunnen ze een optrekkende beweging maken zonder de lasten te hoeven dragen van wereldleiderschap.

Luister ook naar aflevering 3 | Innovatie en ondernemen op zn Chinees

Henk Schult Nordholt is van mening dat het recente optreden van China niet automatisch leidt tot een verbeterd imago. Ik vraag me af of China beter uit deze crisis komt. Ik denk toch dat de propaganda, die mondkapjesdiplomatie en het open doel dat De Verenigde Staten boden door de eigen aanpak van de crisis kansen bood die niet echt zijn benut. Er ontbreekt toch een verfijning in de manier waarop China omgaat met andere landen. Ik betwijfel of de winst wel zo groot is als je er vanuit gaat dat hard power niet de enige manier is om macht in de wereld te verwerven.

Luister ook naar aflevering 2 | Het Chinese verlanglijstje

De krimp in eerste kwartaal was historisch diep, maar sinds de versoepeling van de lockdown maatregelen eind februari laat de Chinese economie een heel duidelijk herstel zien. De autoproductie is meer dan volledig hersteld. Deze was in mei alweer 10% hoger dan een jaar daarvoor. Een bazooka vanuit Peking ligt dan ook niet voor de hand. Zij zouden het kunnen doen, maar zij willen het niet. De afgelopen jaren hebben zij zich juist gericht op het saneren van dit soort kredietzeepbellen.

Luister ook naar aflevering 1 | Zo werd China een wereldmacht

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Knooppunt Shanghai
Not playing