Facebook Pixel
P3 Krim

”Emma” började sälja knark som 14-åring: ”Jag var bra på det”

P3 Krim
P3 Krim

En sen kväll befinner sig Emma hemma hos en kompis men hon kan inte sova. Hon utför uppdrag åt ett kriminellt nätverk men nu vill hon hoppa av.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Tjejer och kvinnor runt och i de kriminella gängen har länge gått under polisens radar. De som har blivit påkomna har ofta setts som offer, att de ofrivilligt dragits in i kriminalitet och utnyttjats.


”Vi har helt enkelt förminskat kvinnors egen vilja, och kapacitet, att faktiskt tjäna pengar på kriminalitet. Där börjar vi vända blicken nu och se det här på ett annat vis”, säger Anna Hedin Ekström, verksamhetsutvecklare på polisens nationella operativa avdelning, NOA.


De senaste åren har tjejer och kvinnor dykt upp allt oftare i polisens gängutredningar, misstänkta för att ha begått olika typer av uppdrag – som att agera lockbete vid en skjutning, fixa taxi till utförare och transportera vapen och knark. Polisen menar att mörkertalet kring hur många tjejer och kvinnor som rör sig i de här miljöerna är större än vad man tidigare har trott. 


”Emma”, som vi kallar henne, kom tidigt i kontakt med kriminalitet, redan som 14-åring började hon sälja droger och hon har dömts för flera brott.


”Det är ju jättedestruktivt, det vet jag ju och det är inget liv man egentligen vill leva men samtidigt så var jag bra på det”, säger hon.


Hör ”Emmas” historia om vägen in i kriminalitet och hur hon tog sig ut.


Det här är en uppdaterad version av avsnittet. I en tidigare version nämnde vi en tingsrättsdom där en kvinna dömts, kvinnan friades nyligen i hovrätten.


Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

Producent: Jenny Hellström

Reporter: Naimi Lundegård

Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

Kontakt: p3krim@sverigesradio.se

Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

P3 Krim
Not playing