Facebook Pixel
P3 Krim

EXTRA: Åtal för mordet på Abdos mamma – misstänkta chattade med Foxtrotmän

P3 Krim
P3 Krim

Kvällen den 6 september 2023 skjuts den tidigare Foxtrottoppen Ismail Abdos mamma till döds i sitt hem. Idag åtalades fem personer för inblandning i mordet och det kom fram flera nya detaljer om dådet.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

På kvällen kommer två killar på elscooter till bostadsområdet Gränby i Uppsala. Vid halvnio på kvällen avlossas ett skott, en kvinna i 60-års åldern träffas av ett skott som har gått in i en av villorna genom ett öppet fönster.


Kvinnan som skjutits är Ismail Abdos mamma, skottet har tagit högt upp i bröstet och hon dör. Ismail Abdo, som kallas både Jordgubben och Doktorn, ligger då i konflikt med sin tidigare allierade – Foxtrotnätverkets ledare Rawa Majid och dådet får polisen att befara hämndaktioner.


”Första tanken är ju fullständig katastrof”, säger Jale Poljarevius, underrättelsechef på polisen i Region Mitt.


Kort efter mordet grips två killar, 15 och 19 år. I det rum på ett vandrarhem i Uppsala de hyrt hittas vapen. Ytterligare tre personer grips misstänkta för inblandning. Under de här månaderna som gått har de misstänktas identiteter varit belagda med sekretess men i samband med åtalet idag blev de offentliga.


”Motivet till mordet har varit den pågående konflikten inom nätverket Foxtrot. Det har inte funnits något annat motiv att döda den här kvinnan”, säger åklagare Erik Grönvall.


Under den presskonferens som åklagaren och polisen höll under torsdagsförmiddagen blev också andra detaljer i utredningen offentliga, exempelvis att polisen två dagar före mordet fick ett anonymt tips.


Enligt tipset var den nu åtalade 19-åringen, som hunnit fylla 20, i Uppsala för att skjuta någon för pengar. Polisen sökte efter honom innan mordet men fann honom inte.


Någon anstiftare till mordet har inte kunnat hittas men i utredningen har polisen kunnat se att 15- och 19-åringen haft kontakt med både ”Benzema” och en 30-årig man, som ju båda stått Rawa Majid nära. 30-åringen sköts ihjäl i Sarajevo i höstas och ”Benzema” tros ha mördats i Irak i början av det här året.


Samtliga fem åtalade nekar till brott.

Programledare: Linus Lindahl och Jenny Hellström

Kontakt: p3krim@sverigesradio.se

Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

P3 Krim
Not playing