Facebook Pixel
P3 Krim

Hämndmordet på taxichauffören: ”Ska se ut som ett självmord”

P3 Krim
P3 Krim

I slutet av mars 2023 försvinner en 26-årig taxichaufför. En dryg vecka senare hittas han död, hängd i ett träd i naturreservatet Hjälstaviken. Nu har fem tonåringar dömts för inblandning i mordet på taxichauffören.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

”Jag har varit färdig polis i 30 år och har aldrig varit med om ett liknande ärende och kommer sannolikt inte vara det igen”, säger poliskommissarie Magnus Rova, som varit utredningsledare.


Ja, det är många saker som sticker ut med det här fallet, där motivet verkar ha varit hämnd för en påstådd våldtäkt. I slutet av november dömdes fyra bröder och den yngstes flickvän, mot sitt nekande, för inblandning i mordet. Men fallet kommer att få en fortsättning – domen har överklagats.


Det börjar med två samtal till polisen, sista helgen i mars 2023. Den första som ringer är orolig för sin bror, som är taxichaufför. Några timmar senare ringer också taxichaufförens chef. Den anställdes taxi står parkerad sedan flera dagar på en, i sammanhanget, udda adress – vid Hjälstavikens naturreservat. Taxibilen hittas men chauffören är spårlöst borta, samtidigt börjar det försvinna pengar från hans konto.

”Det finns ju dom här tankarna och känslorna och kanske fantasierna hos nästan alla människor vid något tillfälle, att man känner att man skulle vilja genomföra någon form av hämnd men man gör det inte”, säger Jenny Yourstone, doktor i psykologi vid Södertörns högskola.


Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

Producent: Jenny Hellström

Reportrar: Jennifer Ahlbom och David Ohlsson

Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

Kontakt: p3krim@sverigesradio.se

Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

P3 Krim
Not playing