Facebook Pixel
P3 Krim

Så avslöjades ”Benzema” i de krypterade chattarna: ”Som att lägga ett pussel”

P3 Krim
P3 Krim

Ett och samma Signal-alias dyker upp i flera utredningar som rör Foxtrotnätverkets narkotikaaffärer Benzema, men vem, eller vilka, är det egentligen som gömmer sig bakom namnet.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

I många utredningar om gängmål är det numera ofta sida upp och sida ned med kommunikation. Det är utdrag från chattar från olika krypterade tjänster som polisen har lyckats knäcka. Och i chattarna kan man läsa hur de misstänkta – under alias – kommunicerar med varandra om olika brottsupplägg.

Att ta reda på vem som står bakom ett visst alias har blivit en viktig uppgift för polisen, som lägger mycket tid på det. Det här skulle kunna beskrivas lite som det nya DNA:t, tidigare pratade man ofta ju om att nyckeln för att klara upp ett brott var att kunna knyta en person till en brottsplats genom DNA.


David Nyberg, analytiker vid Stockholmspolisen, beskriver det som att lägga ett pussel, och ibland verkar ett alias inte vara en specifik person – utan mer en roll.


”Det ser vi absolut, att vissa alias de facto har vissa roller i de här nätverken”, säger David Nyberg.


Vissa alias förekommer i flera utredningar, till exempel Benzema – som använts när det kommer till Foxtrots narkotikahandel. Länge visste inte polisen vem som stod bakom aliaset men en utredning om ett misslyckat knarkrån på Ekerö skulle ändra på det.

Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

Producent: Jenny Hellström

Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

Kontakt: p3krim@sverigesradio.se

Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

P3 Krim
Not playing