Facebook Pixel
RumSnak

Episode 43: Sorte huller i pardans

RumSnak
RumSnak
Vi tackler det tunge stof denne gang – helt bogstaveligt, når vi både ser på sorte huller og tyngdebølger i rumtiden.
Vi har talt med Johan Samsing fra Niels Bohr Instituttet, der især bruger resultater fra målinger af tyngdebølger til at forsøge at blive klogere på hvordan de sorte huller dannes og udvikler sig.
Udover den tunge snak, så har vi også aktuelle rumnyheder – blandt andet om rumstationer og exoplaneter – og vi svarer også på spørgsmål fra en lytter, denne gang om hvorfor planeter er runde, når galakser er flade?
Vi tillader os også at minde om, at vi jo optager RumSnak LIVE den 25. november i Empire Bio i København 🎤 🚀
LINKS
Starlab, en oppustelig rumstation? (https://www.cnet.com/news/starlab-an-inflatable-commercial-space-station-could-reach-orbit-by-2027/#ftag=CAD590a51e)
SpaceX fortæller om toiletproblemerne i deres astronaut-modul (https://edition.cnn.com/2021/10/26/tech/spacex-toilet-waste-management-crew-3-scn/index.html)
Jeff Bezos' Blue Origin vil også bygge en kommerciel rumstation (https://www.cnn.com/2021/10/25/tech/blue-origin-space-station-jeff-bezos-scn/index.html)
Lydoptagelser fra Perseverance på Mars (https://www.jpl.nasa.gov/news/hear-sounds-from-mars-captured-by-nasas-perseverance-rover)
Vi har måske fundet den første exoplanet i en anden galakse! (https://www.scientificamerican.com/article/did-we-just-find-exoplanets-in-another-galaxy/)
Køb billet til RumSnak LIVE den 25.11 – om liv andre steder i universet (https://billet.empirebio.dk/film-info/26512?org=141)
RumSnak episode 3 om sorte huller (https://rumsnak.fireside.fm/3)
Johan Samsings hjemmeside (https://www.johansamsing.com)
Universitetsavisens fine artikel om Johans forskning (https://uniavisen.dk/sorte-huller-danner-par-paa-chokerende-maader/)
RumSnak
Not playing