Facebook Pixel
Smarta cash

#5 Passion för pension med Shoka Åhrman

Smarta cash
Smarta cash

Våga inte dissa det här avsnittet. Pension är kanske inte ditt drömtopic, men en rik framtid är sannolikt nånting du vill åt – och som du bäddar får du ligga som man säger. Shoka Åhrman är sparekonomen med pensionsexpertisen som skapar lugn och trygghet inför pensionssparandet. För egentligen handlar ju pensionen bara om vår framtid – hur vill vi leva och hur mycket pengar vill vi ha. 

Shoka Åhrman jobbar till vardags på pensionsbolaget SPP. Hon har även skrivit böcker inom ekonomi och figurerar flitigt i media. 


Hur kommer man igång och botar pensionsångesten?

– De flesta av oss känner att man hellre vill göra andra saker, skjuter upp det man tycker är tråkigt. Det är naturligt. Man kan sluta känna att man är ensam i pensionsångesten. Vi har en tendens att nöja oss med belöningar här och nu snarare än framtida belöningar, Det kallas present bias. Är vi medvetna om det så kan vi vara mer förlåtande mot oss själva, och medvetenheten gör att vi bättre förstår syftet med att avstå någonting idag och få en framtida belöning, säger Shoka Åhrman.


Om man vill välja fonder själv till premiepensionen, hur ska man tänka då?

– Man ska tänka som med annan typ av långsiktigt sparande. Ha med dig riskspridning och diversifiering utifrån ålder, hur långt man har kvar till pension och sin egen risktolerans. Är du en sån som tror på hållbara investeringar och vill att dina pensionspengar ska påverka framtiden och miljön så är det enklare att hitta till de fonderna. I fondtorget kan du komma åt en stor mängd fonder. 


Det är mycket snack om att kvinnor får sämre pension än män. Hur ser det ut och varför?

– Vi pratar ofta om det som kallas pensionsgapet. Grunden till pensionsgapet – alltså skillnaden mellan män och kvinnor – handlar såklart om flera olika saker. Det är till exempel knutet till det lönegap vi har i inkomster. Vi ser att fler kvinnor tar fler vab-dagar och föräldradagar. Dessa faktorer och livsval påverkar vår slutliga pension. Sen finns det också delar som hänvisar till att kvinnor tar lägre risk i sitt sparande, vilket på lång sikt påverkar avkastningen på den totala pensionen. 


Så vad krävs för att jämna ut pensionsgapet? Det och mycket mer pratar Shoka Åhrman om i avsnittet Passion för pension med Shoka Åhrman.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Smarta cash
Not playing