Facebook Pixel
Mediální cirkus

První tweet, kočičí gif i digitální koláže se prodávají za miliony dolarů. Co to jsou NFT?

Mediální cirkus
Mediální cirkus

Svět financí, umění a kryptotechnologií se propojil v novém trendu. Zájem o NFT (non-fungible tokens, česky nezaměnitelné tokeny) poslední dny exploduje – tento týden byl jako NFT vydražen první tweet zakladatele Twitteru Jacka Dorseyho za 2,9 milionu dolarů. Vůbec nejdražším NFT se nedávno stala digitální koláž od umělce s přezdívkou Beeple, kterou aukční síť Christie's prodala za 69,3 milionu dolarů.

O co vlastně jde a co mají nezaměnitelné tokeny společného s bitcoiny?

„NFT označují zpravidla digitální díla, ke kterým může být přiřazen konkrétní majitel. Jinými slovy, veřejně se zapíše, že právě vy vlastníte tento gif, tento tweet nebo toto video. Kupujete si vlastně zápis v blockchainu, v tom novém „internetu“, který nastartoval bitcoin,“ vysvětluje expert na nové technologie Petr Mára.

👾👾👾👾👾

  • Stopáž je podcast pro ty, které zajímá, kam se za uplynulý týden posunul svět, ale nemají čas neustále sledovat Twitter. Přehled těch nejzajímavějších zpráv připravuje Jan Kordovský (@korda). Vychází každý pátek v poledne.
  • Další podcasty, ale taky články, komentáře a videa najdete na zpravodajském serveru Seznam Zprávy. Poslouchejte nás na webu nebo ve vaší oblíbené podcastové aplikaci.
  • Vaše názory, návrhy, otázky, stížnosti nebo pochvaly nám můžete posílat na adresu audio@firma.seznam.cz.
  • Sledujte @SeznamZpravy na sociálních sítích: Twitter // Facebook // Instagram
  • Seznam Zprávy jsou zdrojem původních informací, nezávislé investigace, originální publicistiky. Vznikají v zázemí Seznam.cz.
Mediální cirkus
Not playing