Facebook Pixel
The Archives Podcast

Hungerkravallerna i Göteborg

The Archives Podcast
The Archives Podcast

I år är det precis hundra år sedan det rådde matbrist i Sverige och runt om i landet protesterade människor mot vad man upplevde var en orättvis fördelning av maten.

I Göteborg utbröt kravaller den 5 maj 1917 och det uppmärksammar Landsarkivet i Göteborg med en utställning som jag besökte på öppningsdagen.

Detta avsnitt handlar om händelserna i Göteborg och bakgrunden till dem. Dessutom handlar det om hur själva utställningen har kommit till. I stället för att dess arkivarier har tagit fram materialet är det arkivets egna användare som gjort forskat fram det utifrån varje deltagares egna intresse. Ett intressant sätt att skapa en utställning.

Kalle Johansson som är arkivarie och programansvarig är den som berättar historien om vad som hände denna dramatiska dag.

Dessutom får vi höra Birgitta Krantz, som är en av dem som varit med och forskat fram materialet till utställningen, berätta om sin mamma som fyllde tretton år precis denna dag och hamnade mitt i dess dramatik. Birgitta Krantz har en blogg där hon berättar mer, besök den gärna birgittakranz.se.

Musik:

What is the Journey? by Colin Mutchler (c) 2014 Licensed under a Creative Commons Attribution (3.0) license. http://ccmixter.org/files/commonsplice/45492 Ft: Doxent Zsigmond

departures by airtone (c) 2015 Licensed under a Creative Commons Attribution Noncommercial (3.0) license. http://dig.ccmixter.org/files/airtone/50496 Ft: speck

The Archives Podcast
Not playing