Facebook Pixel
Veda na dosah

Na stope za novými supravodičmi s Marianou Derzsi

Veda na dosah
Veda na dosah

Supravodiče, ktoré dosial poznáme, vedú elektrický prúd bez odporu len pri extrémne nízkych teplotách, nižších ako mínus 200 stupňov Celzia. Najvyšia dosiahnutá teplota pri supravodivých materiáloch bola okolo mínus 100 stupňov Celzia. Pri potrebe udržiavania takejto nízkej teploty nevieme supravodiče využívať v bežnom živote. Preto vedci stále hľadajú nové materiály, s ktorými by to možné bolo.

Mariana Derzsi sa okrem hľadania novýh supravodičov zaoberá aj hľadaním nových funkčných materiálov s využitím najmä v mikroelektronike a výskumu anorganických materiálov, prevažne kryštálov. V spolupráci so zahraničím sa venuje modelovaniu materiálov, ktoré by boli vhodné na uskladňovanie energie vo forme vodíka.

Doc. Mgr. Mariana Derzsi, PhD. si doktorát z fyzikalnej chemie si urobila v Ústave anorganickej chemie SAV. Hneď po škole pôsobila na Poľskej akademii vied v Krakove, neskôr na Varšavskej univerzite a bola tiež hostujúcou vedkyňou Chemie Parich Tech v Paríži a na Padovskej univerzite v Taliansku. Po desiatich rokoch sa vrátila na Slovensko a už dva roky pracuje na Ustave vyskumu progresivnych technologii v Trnave - na Materiálovotechnologickej fakulte Slovenskej technickej univerzity.

Veda na dosah
Not playing